Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vláda podľa HN bude súhlasiť s presunom vojakov do Kandaháru

BRATISLAVA - Vláda bude súhlasiť s presunom slovenských vojakov na viac nebezpečný juh Afganistanu. Napísali to dnes Hospodárske noviny (HN) s odvolaním na vicepremiéra Dušana Čaploviča.

Vojaci budú opravovať letisko v Kandaháre. Podľa zdroja HN však nie je vylúčené ani to, že ho budú aj strážiť.

"Pokiaľ ten materiál bude v takom kontexte, v akom sa vyjadroval pán premiér, nemal by mať problémy, že neprejde," citovali HN Čaploviča. Premiér Robert Fico podmieňoval presun vojakov tým, že nebudú pracovať v teréne a zostanú na strážených priestoroch letiska.

S presunom súhlasí podľa HN aj koaličná ĽS-HZDS. Ďalšia vládna strana SNS premiestnenie vojakov rešpektuje. Podľa zdroja z ĽS-HZDS však nie je vylúčené, že slovenskí vojaci budú letisko aj strážiť, čo by znížilo ich bezpečnosť. Stráženie totiž odmietajú Kanaďania a Briti, preto by sa v blízkom čase mohli úlohy na letisku prerozdeliť, napísal denník.

Slovensko má v Afganistane necelých 60 vojakov, ktorí v súčasnosti pracujú v Kábule. O ich presun požiadalo Ficovu vládu NATO. Slovensko má vojakov vo viacerých misiách na svete, nedávno však stiahlo svojich ženistov z Iraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu