Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Fico po prvý raz pripustil presun vojakov do Kandaháru

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico počas dnešnej vopred neohlásenej návštevy Afganistanu po prvý raz pripustil, že slovenská vojenská jednotka sa presunie na nebezpečnejší juh krajiny do Kandaháru.

Vláda by však podľa Fica o tom rozhodla iba pod podmienkou, že neopustia kandahárske letisko. Premiér dodal, že takýto prísľub už dostal od predstaviteľov misie NATO. Informovalo o tom Rádio Expres.

Fico nečakane odletel do Afganistanu vo štvrtok večer, aby sa oboznámil so situáciou na vojenskej základni v Kandaháre. Ficova cesta súvisí so žiadosťou NATO, aby vláda súhlasila s presunom slovenskej vojenskej jednotky z Kábulu na juh krajiny.

Premiér ešte vlani na jeseň žiadosť Severoatlantickej aliancie odmietol, keďže by podľa neho vojaci neboli v bezpečí. Možným presunom takmer 60-člennej slovenskej jednotky, ktorá pôsobí v Afganistane niekoľko rokov, by sa mal kabinet zaoberať najneskôr v marci.

Slovensko má vojakov v Afganistane od leta 2002. Najskôr pracovala 40-členná stavebná jednotka na letisku Bagram asi 100 kilometrov od Kábulu a od júna 2004 menšia odmínovacia jednotka na medzinárodnom letisku v Kábule. Ku koncu roka 2005 sa tieto útvary zlúčili a vznikla multifunkčná ženijná jednotka v rámci Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti v Afganistane (ISAF).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu