Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Slovenskí vojaci sa presunú do Kandaháru

BRATISLAVA - Slovensko presunie svoju ženijnú jednotku v Afganistane na nebezpečný juh krajiny, ako to požadovala Severoatlantická aliancia.

So sťahovaním jednotky z kábulského letiska dnes súhlasil kabinet Roberta Fica. Slovenskí ženisti však budú pôsobiť iba v areáli leteckej základne v Kandaháre. Podľa Fica by Slováci mohli začať na juhu Afganistanu pracovať najskôr v júni.

Generálny tajomník NATO požiadal o premiestnenie jednotky ešte minulý rok. Vláda najprv na požiadavku odpovedala odmietavo, keďže aliancia pôvodne údajne chcela, aby Slováci pracovali aj mimo základne.

V Afganistane má Slovensko približne 60 vojakov v rámci medzinárodných síl ISAF. V Kandaháre ich podľa Fica bude pôsobiť najviac 65. Minister obrany František Kašický doplnil, že kontingentu, ktorý je v Kábule v súčasnosti, sa už zmena nebude týkať a do Kandaháru pôjde po pravidelnej rotácii nová jednotka.

"Brali sme do úvahy aj to, že máme záväzky ako člen Severoatlantickej aliancie," vyhlásil Fico. V Kandaháre by sa podobne ako v Kábule mali vojaci podieľať na odstraňovaní mín a rekonštrukčných prácach.

Kandahár patril pred americkým zásahom v roku 2001 medzi bašty islamského fundamentalistického hnutia Taliban. V horských oblastiach juhu Afganistanu sú aj v súčasnosti útoky povstalcov oveľa častejšie ako na relatívne pokojnejšom severe krajiny. Podľa Fica je však bezpečnosť na prísne stráženom kandahárskom letisku približne rovnaká ako v Kábule. "Riziko, že povedzme by sa mohlo niečo stať, je porovnateľné," tvrdil premiér.

Ficov kabinet súhlasil aj s tým, aby Slováci mohli v budúcnosti pôsobiť aj v takzvaných provinčných rekonštrukčných tímoch, v rámci ktorých sa civilisti aj vojaci podieľajú spoločne na menších rekonštrukčných projektoch. Premiér však dodal, že by malo ísť len o najviac piatich dôstojníkov. Podľa ministra obrany sa Slovensko navyše do tímov zapojí neskôr a nebude to v žiadnej z nebezpečných provincií. "Uvažujeme o tíme, ktorý je v súčasnosti v relatívne pokojnej oblasti," povedal Kašický.

Naopak, Slovensko sa zatiaľ nezapojí do projektu poľnej nemocnice, ktorej vyslanie do Afganistanu pripravuje susedné Česko. Kašický to zdôvodnil aj tým, že šesťčlenný zdravotnícky tím Slovensko posiela do Libanonu. "Teraz to nie je aktuálne," uzavrel Kašický.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu