Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Koniec gastrolístkov sa blíži: Ministerstvo ich bráni, absurdný dôvod, ľudia prestanú jesť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Gastrolístkom zrejme odzvoní! Nová vládna koalícia je pripravená ich zrušiť. Strany sú naklonené o tejto myšlienke hovoriť. Proti je však ministerstvo práce. Tomu ležia na srdci naozaj vážne obavy. Úrad sa v prípade zrušenie gastrolístkov obáva o stravovacie návyky ľudí ako aj o zdravie Slovákov.

Za zrušenie sú koaličné strany Most, Sieť, za by boli aj strany Smer a SNS. Proti sú však gastrofirmy a ministerstvo práce. Informovala o tom Pravda. Približne trištvrte milióna Slovákov v súčasnosti dostáva gastrolístky v rámci výplaty. Sú vedené ako nepeňažný príjem. Takto sú zamestnávatelia aj zamestnanci oslobodení od platenia odvodov. V prípade, že by za gastrolístky boli na výplatnej páske peniaze, už by to neplatilo.

Ministerstvo práce sa bojí o zdravie zamestnancov

Ministerstvo práce by nerado rušilo gastrolístky. Dôvod je obava o pravidelné stravovanie zamestnancov. „Hlavným dôvodom, prečo je príspevok na stravovanie zakotvený v zákone, je zabezpečenie pravidelného stravovania zamestnancov, ktoré má významný vplyv na ich dobrý zdravotný stav. Nahradenie alebo zrušenie stravných poukážok by mohlo ohroziť stravovanie zamestnancov,“ obáva sa v reakcii pre denník hovorca rezortu Michal Stuška.

Asociácia gastrolístkov straší stratou pracovných miest a ...zdravím

Podľa Stušku by peniaze na miesto gastrolístkov zamestnanci mohli využiť nie na jedlo, ale na niečo iné. Vytratil by sa tak "obedový návyk", ktorý vraj existuje vďaka gastrolístkom. Asi nie je veľké prekvapenie, že proti zrušeniu sú aj samotné gastrofirmy. Asociácia eminentov stravovacích poukážok argumentuje poklesom tržieb v reštauráciách o 210 miliónov ročne a stratou 15-tisíc pracovných miest. Asociácia sa rovnako ako ministerstvo obáva o zdravie zamestnancov a ich stravovacie návyky.

Ľudia neumrú od hladu

Pri bližšom pohľade sa však argumenty ministerstva práce a gastrofiriem zdajú absurdné. Ľudia si aj bez gastrolístkov musia kupovať jedlo. V tomto prípade by mohlo ísť teda o prehnaný strach o občanov. Inými slovami a jemnou iróniou by sa dalo povedať, že ministerstvo považuje občanov za nesvojprávnych jedincov, ktorí by bez gastrolístkov umreli od hladu.

Gastrofirmy sú mimoriadne ziskové

Gastrofirmy sú oproti iným slovenským firmám mimoriadne ziskové. Kým z 200 tisíc firiem má zisk necelé tri percentá, gastrofirmy až desaťnásobok. Z 3,9 eurového gastrolístku ide asi 30 centov gastrofirme. To je zhruba 8 % čistý zisk. Ako ukazuje video z dielne ekonómov, pre gastrofirmy sú lístky výnosný biznis.

Koaličné strany sú za zrušenie

Aj keď ešte stále nie je nič isté, koaličné strany by boli za zrušenie. „Strana Most-Híd dlhodobo zastáva názor, že je potrebné dať možnosť výberu pre zamestnancov medzi stravnými lístkami a peňažným príplatkom ku mzde,“ reagoval pre Pravdu hovorca strany Most-Híd András Nagy. Rovnako je za aj minister hospodárstva Peter Žiga (Smer). Strana Sieť mala ich zrušenie dokonca aj vo volebnom programe. Národniari sú o zrušení gastrolístkov pripravení hovoriť.

Protimonopolný úrad hovorí o kartely gastrofiriem

Protimonopolný úrad navrhol Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny ešte vo februári tohto roku, aby zvážil fungovanie systému stravných lístkov, lebo ho považuje za neefektívny. Rozhodnutie vyplýva zo zistení úradu, že na trhu so stravnými lístkami vznikli dve kartelové dohody, týkali sa piatich podnikateľov.

Úrad 11. februára rozhodol o uložení pokuty 2,96 mil. eur podnikateľom, ktorí gastrolístky emitujú a distribuujú, avšak rozhodnutie ešte nie je právoplatné, účastníci môžu voči nemu podať rozklad. Informovali o tom zamestnankyňa úradu Lucia Kasenčáková, ktorá sa prípadom zaoberala, riaditeľ odboru kartelov PMÚ Peter Demčák a podpredseda PMÚ Radoslav Tóth. Ako uviedol Demčák, správne konanie začalo 16. februára tohto roku, pričom rozhodnutie vyplynulo z analýzy trhu, konkrétne 300 tendrov.

Kasenčáková tvrdí, že na základe prvej kartelovej dohody, medzi rokmi 2009 až 2014, podnikatelia uplatňovali voči svojim klientom - zamestnávateľom z verejného a súkromného sektora, dohodu, že nebudú súťažiť o klientov konkurencie. "Ako nástroj na uplatnenie tejto stratégie si rozdelili klientov na tri kategórie, a to na voľných klientov, vlastných klientov a klientov konkurencie," vysvetlila. V prípade, že podnikatelia predsa len klienta konkurencie oslovili, tak mu dali ponuku, s ktorou nemohli uspieť.

Druhá dohoda, ktorá trvala od roku 2011 do roku 2014 spočívala v limitácii maximálneho počtu stravovacích poukážok, ktoré boli prijímané v obchodných reťazcoch. "Dohodli sa na tom, že obchodné reťazce budú prijímať maximálne päť kusov stravných lístkov od jedného eminenta pri jednom nákupe," dodala.

Radšej finančný príspevok s daňovým zvýhodnením

"Obrátili sme sa listom na ministerstvo práce, ktoré má kompetenciu v tejto oblasti a navrhujeme, aby zvážilo možnosť zmeny formy tohto benefitu," povedal Tóth. Úrad podľa Tótha navrhuje priamy finančný príspevok k mzde s rovnakým daňovým a odvodovým zvýhodnením ako gastrolístky. Pokiaľ by ministerstvo tento návrh neprijalo, tak úrad odporúča zmeniť súčasný systém na dobrovoľný.

Viac o téme: KoniecVládaGastrolístky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu