Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Súdruhovia, aj toto je ten špinavý kapitalizmus? Papalášske vily z ich rodín urobili boháčov

Vasil Biľak a Miloš Jakeš. Zobraziť galériu (8)
Vasil Biľak a Miloš Jakeš. (Zdroj: SITA)

PRAHA - Zahanbili by aj najväčších biznismenov súčasnosti. Bývalý najväčší československý komunistický pohlavár Miloš Jakeš si môže mydliť ruky. Jeho synom sa podaril obchod, o akom by v minulom režime proletári ani nesnívali. Tajomný závoj sprevádza aj cenu vily nedávno zosnulého Vasila Biľaka.

Vilová oblasť Hanspaulka v pražskej štvrti sa pýši niekoľkými luxusnými nehnuteľosťami. Jednu z nich tam mal aj exšéf Ústredného výboru Komunistickej strany Československa Miloš Jakeš (93). Dokým ju nepredal. A to poriadne výhodne. Informoval o tom český portál blesk.cz.

Miloš Jakeš na pohrebe Vasila Biľaka
Zobraziť galériu (8)
Miloš Jakeš na pohrebe Vasila Biľaka  (Zdroj: Jan Zemiar)

Jakeš kúpil vilu v roku 1972 za takmer 105 tisíc československých korún. Žil v nej 43 rokov až dokým ju nepredali jeho synovia za neuveriteľných 45 miliónov českých korún. V roku 2010 manželia Jakešovci dali vilu svojim dvom synom Miloušovi a Lubomírovi.

Vasil Biľak
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Študentské párty u generálneho tajomníka

Po smrti manželky tam pohlavár býval so svojim vnukom, ktorý študoval filozofiu. Pre český portál priznal, že tam organizoval študentské párty. "Schádzali sa tam ďalší študenti, opekali tam, oslavovali narodeniny, bolo ich niekedy dvadsať aj tridsať. Vnuk im vytiahol spacie vaky a spávali na podlahe," tvrdí Jakeš.

Alojz Lorenc s Milošom Jakešom
Zobraziť galériu (8)
Alojz Lorenc s Milošom Jakešom  (Zdroj: Jan Zemiar)

Rodina sa o starého vyslúžilca nakoniec postarala. Kúpili mu byt za 7 miliónov českých korún v pražskej štvrti Dejvice. Miloš Jakeš bol generálnym tajomníkom ÚV KSČ od roku 1987 do roku 1989. Po Nežnej revolúcii sa z vysokej politiky stiahol.

Vilu mal kúpiť so zaťom

Jeho bývalý kolega a súdruh Vasil Biľak taktiež rozprávkovo prišiel k bytu. Aj keď jeho zať popiera, že by v časoch komunizmu mali vilu v luxusnej bratislavskej časti Palisády kúpiť lacno. V časoch najväčšej slávy, v sedemdesiatych rokoch, ju mali so zaťom Petrom Ševcom podľa archívov odkúpiť ako dva byty.

FOTO Súdruhovia, aj toto
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Za štvor a pol izbový byt mal Biľak zaplatiť štvrť milióna korún a za trojizbový byt v rovnakej vile mal Ševc zaplatiť skoro 90 tisíc vtedajších korún. Vilu komunisti znárodnili, za vyše milióna zrekonštruovali a ochvíľu už bola v rukách Biľaka a Ševca. Niektorí znalci označujú ceny, ktoré za byty v 70-tych rokoch zaplatili, za pod cenou.

Jozef Ševc
Zobraziť galériu (8)
Jozef Ševc  (Zdroj: Jan Zemiar)

Podľa realitných maklérov má nehnuteľnosť v súčasnosti hodnotu vyše milióna eur. Vďačí za to najmä dobre lokalite. Jej cena je však len odhad, suma môže byť oveľa vyššia. Podľa katastra ju vlastní Ševc, ktorý má dnes 68 rokov, s manželkou, Biľakovou dcérou Naďou. Biľak zomrel 6. februára 2014.

Jozef Ševc a jeho psy vo vile na Palisádach
Zobraziť galériu (8)
Jozef Ševc a jeho psy vo vile na Palisádach  (Zdroj: topky)

Viac o téme: KomunistaMiloš JakešKapitalista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu