Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rozsudky v kauze tunelovania nebankoviek padnú už budúci týždeň

BRATISLAVA - V kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia by senát Špeciálneho súdu v Pezinku mohol vyhlásiť rozsudky už budúci týždeň. Pojednávanie má pokračovať od pondelka až do piatku a senát by mal rozhodnúť o ďalšom osude bývalého veľkopodnikateľa Jozefa M., Patrika P. a Dávida B.

Koncom marca, keď naposledy zasadal v tejto veci senát ŠS, obhajca Jozefa M. Peter Filip navrhol, aby Najvyšší súd (NS) rozhodol o námietke zaujatosti proti senátu ŠS. Obhajca tak reagoval na skutočnosť, že senát zamietol návrhy obhajoby na opätovné výsluchy svedkov a prešetrenie dôkazov. Zároveň nevyhovel obžalovaným v žiadosti o prepustenie z väzby. NS však vo štvrtok zamietol námietku advokáta Jozefa M.

Jozef M. je obžalovaný aj zo založenia zločineckej skupiny. Obhajca Filip preto chcel k tejto veci vypočuť všetkých svedkov, ktorí v procese vypovedali. "Doteraz žiadny z vypočutých svedkov nepotvrdil existenciu takejto skupiny," povedal v marci P. Filip. Senát ŠS vypočul počas hlavného pojednáva v tejto kauze viac ako 80 svedkov.

Vyšetrovanie kauzy tunelovania nebankoviek ukončila polícia v auguste 2004. Trvalo 22 mesiacov. Obžalobu podal prokurátor Úradu špeciálneho prokurátora 28. októbra 2004. Skutok, z ktorého troch páchateľov prokurátor žaluje, má tri časti. Prvá časť je o odstúpení, postúpení a vzájomnom započítavaní pohľadávok. Konanie obžalovaných v tejto časti skutku malo viesť k škode 448 mil. Sk. V ďalšej časti obžalovaní odkupovali, predávali a započítavali akcie, čím údajne spôsobili nebankovým subjektom škodu vo výške viac ako 336 mil. Sk. V poslednej fáze mali spôsobiť škodu 40 miliónov Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu