Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

RegioJet chce jazdiť s obmedzeným počtom vlakov medzi Prahou a Bratislavou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/PRAHA - Železničný dopravca RegioJet Radima Jančury plánuje od nového cestovného poriadku, teda od tohtoročného decembra, prevádzkovať jeden pár vlakov medzi Prahou, Brnom a Bratislavou. Informáciu, ktorú zverejnil slovenský denník SME, dnes potvrdila hovorkyňa slovenského správcu koľají ŽSR Martina Pavlíková. Hovorca dopravcov Aleš Ondrůj informáciu nekomentoval.

 "Informácie o prevádzke našich vlakov od decembra 2016 zatiaľ nebudeme komentovať. Novinky postupne predstavíme počas nasledujúceho obdobia," povedal Ondrůj. Objednávku dopravcov zatiaľ nekomentuje ani česká Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC). "Dostali sme 14.000 žiadostí o pridelenie dopravnej kapacity. Spracovanie bude trvať zhruba dva mesiace. Dovtedy žiadosti považujeme za súčasť obchodného tajomstva žiadateľov," povedal hovorca SŽDC Marek Illias. 

Zatiaľ nie je zrejmé, kedy vlaky medzi Bratislavou a Prahou pôjdu, ani či budú jazdiť po celý týždeň. "ŽSR budú teraz posudzovať polohy a počet trás vlakov vzhľadom k výlukovej činnosti pri stavbe koridorov a tiež s ohľadom na technologické možnosti staníc. Tiež sa musí posúdiť, či objednávky nie sú v rozpore s objednávkami iných dopravcov. Konečný návrh časových polôh a počtu vlakov bude známy v septembri," uviedla Pavlíková.

Vedľa trasy Bratislava - Praha chce RegioJet na Slovensku jazdiť s diaľkovými vlakmi na trasách ako doteraz. Z informácií ŽSR vyplýva, že tri páry vlakov majú jazdiť z Bratislavy do Košíc, dva medzi Košicami a Prahou a jeden na trase Zvolen-Žilina-Praha. 

V Česku RegioJet zatiaľ jazdí medzi Prahou a Ostravskom a s jedným párom vlakov z Prahy do Starého Mesta pri Uherskom Hradišti. Vlani dopravca avizoval, že by chcel od tohtoročného decembra jazdiť z Prahy na Slovensko tiež cez Vsetín. 

O trasu medzi Prahou a Brnom sa Jančura zaujímal už v skorších rokoch a chcel od ministerstva dopravy, aby mu ju pridelilo miesto Českých dráh, ktorým štát uhradí kompenzácie za medzinárodné vlaky. Prevádzkovanie vlakov na komerčné riziko vedľa Českých dráh sa Jančura na tejto trase doteraz vyhýbal aj z toho dôvodu, že medzi Prahou, Brnom a Bratislavou jazdia jeho autobusy. Dopravné prostriedky by si tak navzájom mohli uberať cestujúcich. 

Viac o téme: BratislavaPrahaRegioJet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu