Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kotlebovci chcú nahradiť políciu: Hliadky vo vlakoch, ktoré majú naháňať strach!

Marian Kotleba na tlačovej konferencii ku hliadkam vo vlakoch.
Marian Kotleba na tlačovej konferencii ku hliadkam vo vlakoch. (Zdroj: YouTube/Kotleba - ĽSNS)

ZVOLEN - Ľudová strana Naše Slovensko na čele s Marianom Kotlebom zaviedla od pondelka svoje hliadky v rizikových vlakoch. Podľa šéfa strany ide o reakciu na nedávny brutálny útok "cigánskeho extrémistu na mladé 21-ročné dievča v osobnom vlaku na linke Nové Zámky – Zvolen". Má to byť údajne prvý krok k zriadeniu domobrany, takéto riešenie situácie je však podľa viacerých nemysliteľné.

Marian Kotleba zvolal v pondelok pred budovu vlakovej stanice vo Zvolene tlačovú konferenciu, na ktorej reagoval na prípad, ktorý sa odohral vo štvrtok podvečer v Kozárovciach. Mladík z osady (17) tu v kupé škrtil a zmlátil dievča (21), od ktorého si pýtal jedno euro.

"Z tohto dôvodu sa  Ľudová strana Naše Slovensko rozhodla, že v tomto rizikovom vlaku nasadí svoje hliadky, ktoré budú pomáhať s ochranou cestujúcich tak, aby sa necítili zbytočne ohrozovaní takýmito ľuďmi. Zo strany železníc sme získali zoznam rizikových železničných spojov, ktoré si vyžadujú zvýšenú ochranu, ide o osobný vlak Nové Zámky - Zvolen, osobný vlak Levice - Zvolen a rýchlik Banská Bystrica - Bratislava," vysvetlil Kotleba.

Podľa neho bude ĽSNS na týchto troch spojoch pomocou členov a sympatizantov, ktorí sú odolní voči stresu a fyzicky zdatní, prispievať k zvýšeniu úrovne bezpečnosti cestujúcich. V pondelok sa prvým veliteľom trojčlennej hliadky vo vlaku zo Zvolena stal poslanec Peter Krupa, ktorý sa preslávil prinesením zbrane do parlamentu. "Ak bude nutné, tak do príhodu polície, v zmysle platnej legislatívy páchateľa zadržia, aby ho mohli odovzdať príslušníkom policajného zboru," dodal Kotleba.

Cieľom ĽSNS je vraj prinútiť ministerstvo vnútra, aby obnovilo pravidelné policajné kontroly na rizikových železničných linkách a v týchto hliadkach chcú kotlebovci pokračovať až dovtedy, "kým neprestanú takéto útoky a kým sa kompetentní z rezortu vnútra a spravodlivosti nezamyslia, ako postupujú v takýchto prípadoch, pretože páchateľ tohto útoku je stíhaný na slobode. Štát nevie ochrániť slušných ľudí, kým sa to nezmení, budeme sa musieť v tejto otázke angažovať my".

Odborníčka na právo Lucia Kurilovská sa však pre TV Markíza vyjadrila, že takýto krok nie je podľa jej názoru vôbec v poriadku. Jasno v tejto veci má aj Železničná spoločnosť Slovensko. "Vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko nemôže robiť žiadnu činnosť iný subjekt bez dohody s našou spoločnosťou. Na bezpečnosť cestujúcich dohliada vlakový personál a aktívne spolupracujeme so Železničnou políciou," povedala Jana Morháčová.

K čudným pánom v zelených tričkách, čo jazdia vlakom

Posted by Martin Poliačik on 12. apríl 2016

 

Na nápad "pánov v zelených tričkách" reagoval aj poslanec SaS Martin Poliačik a na internete vznikajú nelichotivé kreslené vtipy, ktoré hovoria napríklad o rasovej kontrole.

 

Viac o téme: Marian KotlebaĽudová strana Naše Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu