Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dážď, búrky, teplotné rekordy: Slovensko zažije upršaný víkend, platia výstrahy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Meteorológovia dnes varujú pred dažďom na západnom Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od dnešnej 14.00 h do nedele (10.4.) polnoci.

SHMÚ očakáva vo viacerých okresoch západného Slovenska výskyt dažďa s úhrnom 35 až 50 milimetrov. Takýto úhrn zrážok predstavuje podľa meteorológov potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu," spresňuje SHMÚ.

Na východnom Slovensku platí výstraha pred búrkami 

Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre niektoré okresy východného Slovenska. Podľa internetovej stránky ústavu platí výstraha do 17. hodiny. Varovanie pred búrkami sa týka okresov Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné a Snina. SHMÚ tu ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 60 až 75 km/h.

"Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov," dodáva SHMÚ.

Východ zaznamenal teplotné kontrasty i rekordy teploty vzduchu 

Klimatológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) zaznamenali v uplynulých dňoch vo východnej polovici Slovenska teplotné kontrasty i rekordy teploty vzduchu. V stredu (6.4.) v Moldave nad Bodvou dosiahla podľa analýzy Pavla Faška a Olivera Bochníčka maximálna denná teplota vzduchu 27,5 stupňa Celzia. Hodnota najvyššej teploty vzduchu na Slovensku pre 6. apríl, zo Štúrova z roku 1968, bola takto prekonaná o takmer jeden stupeň Celzia.

Extrémne vysoká teplota vzduchu zo stredy znamená podľa klimatológov zároveň aj najskorší výskyt takejto hodnoty teploty vzduchu na Slovensku vo vývoji teploty vzduchu v priebehu roka do 6. apríla. "V Moravskom Svätom Jáne už namerali 7. apríla 2011 27,7 stupňa Celzia, ale to bolo o deň neskôr ako teraz," podotýkajú.

Priemerná denná teplota vzduchu v Orechovej dosiahla v stredu hodnotu 18,8 stupňa Celzia. Vyššie hodnoty teploty vzduchu boli do 6. apríla v histórii meteorologických meraní na Slovensku zaznamenané podľa SHMÚ iba na štyroch meteorologických staniciach na juhozápadnom Slovensku, a to Bratislava-Trnavská 19 stupňov, Bratislava-Koliba, Štúrovo a Pohronský Ruskov spoločne 18,9 stupňa Celzia na začiatku jari v rokoch 1975, 1976 a 1989. 

Popri rekordoch teploty vzduchu, ktoré sa v stredu výraznejšie sústreďovali do východnej polovice Slovenska, bol podľa klimatológov zaujímavý aj teplotný kontrast medzi západom a východom Slovenska. "Ak na juhovýchodnom Slovensku dosiahla teplota vzduchu viac ako 27 stupňov, tak na krajnom západe a severozápade Slovenska to nebolo ani 20 stupňov Celzia," informujú Faško a Bochníček.

Na Malom Javorníku, blízko Bratislavy, napríklad v stredu dosiahla maximálna denná teplota vzduchu 15,6 stupňa Celzia. Tento kontrast v teplotných podmienkach prispel podľa klimatológov k vytváraniu búrok. "Tie boli na severovýchodnom Slovensku dosť zaujímavé, pričom v niektorých lokalitách pri nich napadali krúpy s priemerom pár centimetrov," podotýkajú.

Viac o téme: DážďPredpoveď počasiaZápadne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu