Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na juhozápade hrozí nárazový vietor: Včera padali rekordy, Slovákov prekvapilo teplo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Dnešok bude na juhozápadnom Slovensku poriadne veterný. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes ráno pre túto oblasť Slovenska výstrahu 1. stupňa pred nárazovým vetrom.

Výstraha platí do 16.00 h. Meteorológovia očakávajú, že miestami môže na juhozápade SR dosiahnuť vietor rýchlosť 60 až 75 km/h. Pripomínajú, že vietor s takouto rýchlosťou môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Rekordná teplota prekvapila Slovensko

Na Slovensku včera padol teplotný rekord. Meteorológovia miestami namerali 26 stupňov Celzia, čím bol prekonaný absolútny rekord (25,7 stupňa °C) z roku 2009 z Michaloviec platný na 5. apríla.

Spomínanú teplotu namerali na staniciach v Hurbanove, Žiline, Prievidzi či Rimavskej Sobote. Napríklad v Tatranskej Lomnici bolo takmer 24 stupňov Celzia.

Na viacerých miestach západného a stredného Slovenska bol včera letný deň, upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej oficiálnej stránke na Facebooku. Na východe bolo takýchto lokalít menej.

Prvý letný deň z hľadiska teplôt bol na Slovensku už v pondelok (4.4.). Najteplejšie bolo v Hurbanove (25,8 stupňa °C), o pár desatín menej v Prievidzi, Žihárci a Podhájskej.

Na horách trvá už štvrtý deň silné oteplenie

V Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Malej a Veľkej Fatre je len malá hrozba pádu lavín. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ohrozené sú najmä osvietené strmé svahy, južný sektor so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha. "Vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách budú prevládať len splazy a malé lavíny z ťažkého mokrého snehu," upozornil.

Silné oteplenie na horách trvá už štvrtý deň, teplota vzduchu v najvyšších polohách Tatier vystúpila už ráno na dva až päť stupňov nad nulou. V stredných a vysokých polohách sa teplota vzduchu pohybovala až do plus 12 stupňov Celzia. Prevládalo slnečné počasie, takmer všade bolo jasno. Vietor fúkal len slabý až mierny, v Tatrách prevažne severozápadný, vo Fatrách juhozápadný s rýchlosťou do šesť metrov za sekundu.

Snehová pokrývka je už od rána mokrá až kašovitá, len miestami vo vysokých polohách Tatier je slabá zmrznutá kôra. Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza zhruba od výšky 1300 až 1400 metrov nad morom v závislosti od orientácie.

Viac o téme: SlovenskoSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu