Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Počasie Slovákov nachytalo na hruškách: FOTO Aj ľudia zo severu sa chytajú za hlavu

Dnešná situácia na Donovaloch Zobraziť galériu (9)
Dnešná situácia na Donovaloch (Zdroj: zivekamery.sk)

BRATISLAVA – Čo sa to stalo na severe? S takýmto prekvapením už koncom apríla naozaj nikto nerátal. Počasie si asi pomýlilo ročné obdobie a opäť ukázalo svoju náladovosť.

Podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu sa apríl sa na našom území v dlhodobom priemere typicky vyznačuje premenlivým charakterom počasia. Napriek tomu dokázal koncom mesiaca prekvapiť, keď na severe opäť nasnežilo.

Michal urobil tabuľku teplotných rekordov na Slovensku: O týchto číslach verejnosť nevie

„Kým priemerný výskyt posledného dňa so snehovou pokrývkou pripadá na našom území väčšinou na marec, najneskorší výskyt, zvyčajne na niektorý z aprílových dní. Z toho vyplýva, že aj v minulosti sa u nás v apríli vyskytli podobne chladné periódy ako máme teraz, avšak v závere apríla už ide o výnimočnú situáciu,“ uvádza na Facebooku SHMÚ.

Počasie Slovákov nachytalo na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Snehová pokrývka sa zvykne na Slovensku v apríli tvoriť už len prechodne. „V nížinách sa v období rokov 1981/82 – 2010/11 vyskytli z vybraných staníc v apríli maximálne tri dni so súvislou snehovou pokrývkou,“ spresnili meteorológovia.

Počasie Slovákov nachytalo na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Premenlivosť počasia súvisí s presunom výškovej frontálnej zóny, ktorá je v zime za normálnych okolností južnejšie od nášho územia. V jarnom období sa presúva smerom na sever a v lete je obyčajne v zemepisných šírkach Škandinávie, vysvetľujú odborníci. „Po jarnej rovnodennosti sú dni dlhšie ako noci a slnečné lúče tak počas dňa intenzívne zohrievajú zemský povrch, a preto sa už v apríli niekedy vyskytujú letné a výnimočne aj tropické dni (s teplotnými maximami 30 stupňov Celzia a viac). Súčasne sa však nad Arktídou nachádzajú ešte pomerne veľké zásoby studeného vzduchu, ktorý sa tu hromadil počas uplynulej zimy. Pri vhodnej situácii, ktorá nastala aj v posledných dňoch, k nám tento studený vzduch z vyšších zemepisných šírok môže preniknúť a väčšinou so sebou prináša jarné mrazy, výnimočne aj v nižších polohách snehovú pokrývku,“ dodali meteorológovia.

Počasie Slovákov nachytalo na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Návrat do zimných čias na cestách

Hoci cestári boli nastavení už na letný režim, dnešné počasie v banskobystrickom a breznianskom regióne ich neprekvapilo. Na horských priechodoch Donovaly, Šturec a Čertovica od skorého rána snežilo.

Zuzka zo Šúroviec nám poslala takúto fotku z Demänovskej doliny

Počasie Slovákov nachytalo na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB)

Ako uviedol Oto Korytár, referent prevádzky Banská Bystrica, Banskobystrická regionálna správa ciest má dnes v teréne šesť vozidiel. Horské priechody sú bez problémov zjazdné, ale vodiči by aj tak mali byť opatrní. Dodal, že takýto vývoj počasie očakávali a po dohode so Slovenskou správou ciest boli v pohotovosti už od nedele (24.4.). V utorok (26.4.) celý deň snežilo napríklad v Telgárte v okrese Brezno.

Ako informoval Miroslav Dobrota, marketingový manažér Park Snow Donovaly, v horskom stredisku nasnežilo tri až päť centimetrov snehu. Začalo ráno okolo tretej hodiny. Teplota u nich je tesne nad nulou, sneh sa na ceste nedrží. Na zasneženej Novej holi však pretrváva celodenný mráz.

Košičania pripravujú sypače

Na vyššie položených cestách II. a III. triedy v Košickom kraji sú cestári pripravení aj na zimné podmienky, na ktoré upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informovala o tom dnes hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková.

Správa ciest KSK má zabezpečenú stálu pohotovosť aj po oficiálnom ukončení zimného obdobia. „Momentálne sledujeme vývoj počasia a v prípade potreby máme k dispozícii sypače, ktoré budú vyslané na posyp ciest. Výkony predpokladáme vo večerných hodinách na vyššie položených úsekoch ciest, ako je Dobšinský kopec a horské priechody Grajnár a Súľová,“ uviedol riaditeľ Správy ciest KSK Zoltán Bartoš.

Na cestách II/533 a II/535 bol potrebný posyp už aj počas uplynulého víkendu z nedele (24.4.) na pondelok. „Konkrétne práve na horskom priechode Grajnár a v oblasti obce Mlynky sme robili posyp chemickým aj zmiešaným materiálom na viac ako 40 kilometroch ciest,“ dodal Bartoš. SHMÚ varuje pred prízemným mrazom na väčšine územia Slovenska. Vydal preto výstrahu 1. stupňa, ktorá potrvá od dnešnej 22.00 h do štvrtkovej (28.4.) 8.00 h.

Počasie Slovákov nachytalo na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Instagram/thisisslovakia)

 

 

 

Viac o téme: AprílPočasieSneženieSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu