Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Meteorológ prezradil, čo hrozí Slovensku: Trma-vrma, krúpy, prívalový dážď aj húľava

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Minulý týždeň sa Slovenskom prehnala mimoriadne skorá silná búrka, aká sa v apríli len tak nevidí. Oslovili sme preto meteorológa Pavla Matejoviča, aby nám vysvetlil, ako môže vyzerať ďalší scenár živelných prejavov počasia v teplých mesiacoch.

Minulotýždňová „supercela“, ktorá sa na Slovensku objavila rekordne skoro, po sebe zanechala spúšť v podobe veľkých ľadových krúp. Meteorológovia v súvislosti s ňou hovoria o raritne skorom nástupe búrkovej sezóny. Topky zaujímalo, aké zmeny tento prírodný úkaz signalizuje.

Michal urobil tabuľku teplotných rekordov na Slovensku: O týchto číslach verejnosť nevie

Podľa známeho meteorológa Pavla Matejoviča sa u nás môže búrka vyskytnúť v priebehu celého roka, dokonca aj v zime. Odborník zdôraznil, že najviac búrok sa vyskytuje v teplej časti polroka a priemerný deň nástupu búrkovej sezóny býva uprostred apríla. „V dôsledku všeobecného otepľovania sa však táto sezóna pravdepodobne bude presúvať na skorší termín, čo pozorujeme už aj v súčasnosti. Pri búrkach sa môžu vyskytnúť rôzne nebezpečné atmosférické javy. Okrem bleskov to môže byť hlavne krupobitie, prívalový dážď a prudký nárazový vietor, ktorý nazývame húľavou. Čím bude teplejšie, tým môžu byť nebezpečné prejavy búrok intenzívnejšie, pri veľmi silných prívalových dažďoch sa môžu vyskytnúť aj lokálne povodne,“ opísal Matejovič.

Štrbafoto: Lubomir Orolin

Zveřejnil(a) Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dne 7. duben 2016

Meteorológ zároveň upozornil, že na takéto situácie by sme mali byť v budúcnosti pripravení. „Ľudia by si nemali hlavne stavať obydlia na miestach, kde k takýmto javom môže prísť, alebo v minulosti už často prišlo,“ dodal s tým, že krupobitiu, silnému vetru a lokálnym záplavám z intenzívneho dažďa sa však nedá zabrániť a škody môžu čiastočne uhrádzať aj poisťovne.

 

...

Viac o téme: BúrkaMeteorológPavel Matejovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu