Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Psychológ o zmenách počasia a jarnej únave: Tipy a rady, ako zvládať nápor prírodných živlov

Mgr. Daniel Kotrč, PhD. Zobraziť galériu (3)
Mgr. Daniel Kotrč, PhD. (Zdroj: archív DK)

ŽILINA – Keď sú myseľ a telo v symbióze, človek má pocit pohody. Existuje však vysoké percento ľudí, ktorí aj na najmenšie zmeny v okolí reagujú veľmi citlivo. Príkladom narušenia vnútornej rovnováhy organizmu je meteosenzitivita, o ktorej nám bližšie porozprával klinický psychológ Daniel Kotrč.

„Na počasie reagujú naše telo i psychika aj bez toho, aby sme si to priamo uvedomili. V škandinávskych krajinách sa počas polárnej noci zvýrazňujú depresie a aj moji klienti nezriedka popisujú počas kratších dní zimy alebo v dlhodobejšom daždivom počasí depresívne nálady, ktoré ešte nemusia byť diagnózou depresie,“ ozrejmuje na úvod psychológ Daniel Kotrč z Ambulancie klinickej psychológie NEONYX v Žiline.

El Niňo mení počasie na celom svete: Odborníci načrtli katastrofický scenár budúcich rokov

Ako vysvetľuje ďalej, údaj o záťažovom stupni v predpovediach počasia hovorí aj o ľudskej sugestibilite, teda ovplyvniteľnosti až neúmyselnému podliehaniu pôsobenia iných ľudí, pretože na pojme meteosenzitivita je dôležitá nielen predpona meteo, ale i základ slova senzitivita, teda citlivosť. „Ak citlivo reagujeme na informácie o záťažovom stupni, môžeme sa vopred nastaviť až predprogramovať na to, či sa budeme cítiť v pohode alebo pod tlakom. Je to podobné, ako keď si niekto často meria tlak krvi. Už samotné meranie s pocitom úzkosti a obavou z výsledku zvyšuje tlak, čo sa meraním iba potvrdí,“ upozorňuje psychológ.

Sezónna zmena času

Mnohým ľuďom robí problémy aj zmena zimného času na letný alebo naopak. „Nerešpektuje biorytmy človeka a vcelku výrazne zasahuje do spánkových návykov. Kým sa človek adaptuje na zmenu času, spí väčšinou menej,“ objasňuje odborník. Okrem rôznych problémov so spánkom môžete pociťovať aj únavu a nesústredenosť. „Niektorí ľudia sa adaptujú rýchlejšie, iní na to potrebujú niekoľko dní až týždňov,“ pokračuje Kotrč a dopĺňa, že ďalšími možnými dopadmi sú nástup alebo prehĺbenie depresie, úzkosti a zníženie výkonnosti či pocity únavy. „Môžu sa objavovať migrény. Môže sa zvýšiť riziko samovrážd. Celkovo môžeme povedať, že telo nám niečo hovorí. A netreba ho ignorovať,“ dodáva.

Psychológ o zmenách počasia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Meteosenzitivita je nepríjemná

Premenlivé jarné počasie vníma každý človek do určitej miery individuálne, ale predsa len sú ľudia, ktorých doslova bolí každý mrak na oblohe. Meteosenzitívny človek sa od bežnej populácie odlišuje tým, že uňho pocit únavy nastupuje výraznejšie, takisto zvykne trpieť ospalosťou, úzkosťou, dlhodobejšou zmenou nálad, poklesom výkonnosti a pozornosti po zmene počasia.

„Každý z nás je senzitívny na počasie už len tým, že si ho vie vychutnať, a to či prší, alebo svieti slnko. Meteosenzitivita je však oveľa výraznejšia citlivosť na počasie a môže zaťažovať každého druhého až tretieho človeka. Rozdiel môže byť v trvaní príznakov a schopnosti ich zmierniť, či dokonca príznakom predchádzať,“ prízvukuje Kotrč.

Ako zaujímavosť alebo raritu možno spomenúť aj ľudí, ktorých, naopak, viac vyčerpáva práve leto, teplo a slnečné lúče. Ide o ľudí svetlocitlivých (napríklad albíni) alebo takých, ktorí ťažšie zvládajú teplo. „Jeden môj klient sa dostával v lete do zúfalej situácie, keď nedokázal kvôli teplu spať, a potom, samozrejme, i pracovať, normálne fungovať,“ spomína odborník.

Ako na zmeny počasia?

Hoci berú mnohým ľuďom dramatickejšie zmeny počasia elán a vietor z plachiet, psychológovia poznajú niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť zvládnuť jarnú únavu, zmierniť negatívne sprievodné javy a spríjemniť si jarné vstávanie.

  • udržiavajte myseľ i telo v aktivite a zvyšujte tým vlastnú odolnosť, imunitu, aj pohodová prechádzka vie zmeniť nastavenie dňa,
  • snažte sa robiť veci, ktoré vám robia radosť, napríklad sa osobne porozprávajte s niekým blízkym alebo si choďte zaplávať,
  • vychutnávajte si to, čo vám robí radosť a doprajte si aj spomalenie, nemusíte napríklad zhltnúť obed za rekordný čas, keď si ho môžete vychutnať,
  • doprajte si spoločnosť ľudí, ktorých máte radi a nezabúdajte na objatie s najbližšími,
  • chodievajte spávať v približne rovnakom čase, aby ste si naštartovali biorytmy,
  • v strave sa nebojte pestrosti a doprajte si ovocie a zeleninu, dostatok vody na pitie,
  • menej pozerajte bio záťaž v predpovedi počasia.

Psychológ o zmenách počasia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Zmena časuPsychológJarná únavaDaniel KotrčMeteosenzitivita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu