Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Mali sa tieto deti narodiť?

Sotva prišli detičky na svet, rozpútala sa okolo nich polemika.
Sotva prišli detičky na svet, rozpútala sa okolo nich polemika.

Miško a Marek, siamské dvojčatá z Košíc, v piatok v Bratislave podstúpili prvú menšiu operáciu. Na vzájomné oddelenie si však ešte počkajú. Osud päťdňových chlapčekov, zrastených bruškami, napäto sleduje celá verejnosť. Vzniká množstvo protirečivých názorov a otáznikov.

Aj preto, že ich matka Mária (24) od druhého mesiaca tehotenstva vedela, aké dvojičky porodí. Rozhodla sa donosiť svoje deti s vedomím všetkých rizík a bojovať aj za ne. Mnohí lekári jej tlieskajú. Avšak mnohí zastávajú názor, že deti s postihnutím by sa už dnes nemali privádzať na svet. A tak spoločnosťou hýbe závažná otázka: Treba dať šancu žiť aj poškodeným plodom, alebo takéto tehotenstvo predčasne ukončiť?

Pre Máriu (24) z Košíc to bolo najťažšie rozhodnutie jej života. Zostala v šoku, keď sa v osemnástom týždni tehotenstva dozvedela, že dvojičky, ktoré čaká, sú zrastené. „V priebehu niekoľkých dní som sa mala rozhodnúť, či chcem podstúpiť interrupciu alebo nie,“ spomína. Musela pritom brať do úvahy informácie lekárov o všetkých možných problémoch aj varovania, že oddelenie detí po narodení sa nemusí podariť. V presvedčení nechať si deti ju utvrdil až ultrazvuk, kde lekár zistil, že dvojičky nie sú zrastené hlavičkami, ale bruškom.

bruškom. „Viem, že detičky podstúpia operácie. S manželom im chceme dať všetko, pretože ich zdravie a šťastie je pre nás všetkým,“ povedala. Keď zrastených chlapcov včera s manželom po prvý raz pohladili, vyhŕkli jej slzy šťastia. „Som hrdý na oboch synov, narodili sa z obrovskej lásky,“ vyhlásil aj jej manžel Milan.

Príbeh siamských dvojčiat však rozdelil lekárov na dva tábory a aj v spoločnosti vyvolal množstvo otáznikov a polemík. Aké rozhodnutie by bolo správne podľa najlepšieho vedomia a svedomia? Čo je ťažšie? Ukončiť životy pred narodením, alebo im dať, napriek všetkým rizikám, šancu na život? Aj s tým vedomím, že siamské dvojčatá sa podľa odborníkov rodia s najväčšími možnými deformáciami, keď vznikajú nekonečné možnosti rozličných postihnutí?

„V 21. storočí by sa nemali rodiť ľudia s postihnutím, zvlášť, keď sa to zistí zavčasu,“ jednoznačne tvrdí novozámocký gynekológ Juraj Danys. „Aká je to kvalita života?“ kladie otázku. Inak to vidí lekárka Mária Mojzešová, ktorá prednáša etiku študentom medicíny. „Treba vyjadriť maximálnu úctu a podporu rodičom týchto detí, ako aj lekárom, ktorí tehotenstvo manažovali až do pôrodu. Rodičia sa nespreneverili svojim deťom a zodpovednosti rodičovstva. Viacerí lekári považujú donosenie a pôrod takýchto detí za etickú otázku, ktorú bude ľudstvo riešiť. Iní, a medzi nimi aj MUDr. Mojzešová, sú presvedčení, že ide iba o medicínsku otázku: ako pomáhať k zdraviu poškodeným deťom.

Prvé úspešne oddelené siamské dvojičky na Slovensku Andrejka a Lucka už majú osem rokov a chodia do školy. Ich matka Melita Tóthová (35) Košičanke Márii odkazuje: „Musí veriť v šťastný koniec. Viem, že to nie je jednoduché, ale nesmie sa vzdávať. Stojí to za to.“

Lekári dnes už vedia veľmi skoro určiť, či dieťa v maminom brušku sa narodí zdravé. Preto čoraz viac rodičov bude čeliť otázke, ako sa zachovať v prípade, že lekári ich dieťaťu nedávajú veľa šancí... Aký názor prevládne v slovenskej spoločnosti a aký medzi rozdelenými lekármi? Interrupcia, alebo donosenie poškodeného plodu? A čo si o tom myslíte vy? Môžete nám vaše názory napísať na mejlovú adresu: siamske@ringier.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu