Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko je opäť na čiernej listine: Európska agentúra hodnotila postavenie gayov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL – Na Slovensko Európa opäť hľadí cez prsty. Najväčší bruselský nezávislý denník zameraný na dianie v Európskej únii priniesol správu o vnímaní homosexuality v rôznych krajinách Európy. Slovensko sa ocitlo na zozname krajín potrebujúcich osvetu.

Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý uverejnil online spravodajský denník Euobserver.com, je v niektorých častiach Európy homosexualita stále vnímaná ako určitá forma choroby. Euobserver píše, že v strednej Európe sa s týmto postojom možno stretnúť aj u mnohých ľudí pracujúcich v zdravotníctve.

Tajomstvo najdrsnejších bojovníkov všetkých čias: Za dnešnú Európu vďačíme homosexuálom

Agentúra EÚ pre základné práva (FRA) s kanceláriou vo Viedni vo svojej správe zo 16. marca 2016 uviedla, že tento problém je najvypuklejší v Bulharsku, Maďarsku, Taliansku, Lotyšsku, Poľsku, Rumunsku a na Slovenku.

Duševná porucha?!

Jedna z rumunských zdravotných sestier sa agentúre zdôverila s názorom, že homosexuáli sú ľudia, ktorí prežili v detstve nejakú nešťastnú udalosť. Priznala, že väčšina nemocničného personálu považuje homosexualitu za chorobu, ktorej sa boja ako moru. Veľký počet zdravotníckeho personálu z menovaných krajín, vychádzajúc z prieskumu, stále považuje homosexualitu za poruchu.

Homosexualita nie je choroba: Zomrel psychiater, ktorý o tom presvedčil svet

Polovica z opýtaných rumunských odborníkov označila homosexualitu za duševnú poruchu, hoci Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v roku 1992 oficiálne vyhlásila, že to tak nie je. Niekoľkí bulharskí zdravotníci potvrdili, že pacienti s inou sexuálnou orientáciou zvyknú byť zosmiešňovaní a slovne zneužívaní. Niekoľkí z bulharských respondentov homosexuálov počas prieskumu otvorene nazývali „teplošmi“.

S najhoršími reakciami a predsudkami sa stretávajú transgender ľudia, keď chcú podstúpiť zmenu pohlavia. Istá pacientka s takouto požiadavkou, ktorá chcela podstúpiť kastráciu, bola na Slovensku odmietnutá každou nemocnicou.  V Nitre ju lekár odmietol s bizarným konštatovaním: „Nebudeme podporovať pedofilov“.

Slovensko má iné priority

FRA uskutočnila rozhovory s viac ako 1 000 zamestnancami v zdravotníctve, kompetentnými úradníkmi, pracovníkmi v školstve a na polícii z 19 krajín Európskej únie. Predsudky objavujúce sa v zdravotníctve v strednej Európe a Taliansku boli prítomné aj v iných segmentoch. Keď sa istého bulharského úradníka pýtali na antidiskriminačný Akčný plán pre LGBT ľudí, nahlas sa rozosmial. Iný úradník z Rumunska označil homosexuálnu lásku za bizarnú a predstavu o manželstve osôb rovnakého pohlavia hanil. Slovenský úradník vec komentoval slovami, že „manželstvo osôb rovnakého pohlavia je číslo 10 000 na zozname priorít krajiny.“

Policajt zo Slovenska priznal, že sa stretol s LGBT policajtmi počas návštevy francúzskych policajných úradov, ale na Slovensku si také niečo nevie predstaviť bez toho, aby homosexualita neohrozila kariéru dotyčného. Takisto priznal, že sex medzi dvomi mužmi považuje za odpudivý, čo je pravdepodobne spôsobené kultúrnymi vplyvmi z jeho domáceho prostredia a silným náboženským pôsobením.

Niektorí respondenti spájali svoje postoje s ortodoxnými názormi kresťanskej cirkvi. Pre rumunského úradníka z prieskumu bolo nepredstaviteľné, že by Európska únia dokázala tento problém v regióne, v ktorom má silný vplyv pravoslávna cirkev, veľmi zmeniť. Naopak, napríklad respondenti z Írska, Malty a Poľska uviedli, že katolícka cirkev sa snaží o podporu porozumenia homosexuálnym ľuďom. Niekoľkí úradníci z Holandska a Francúzska dodali, že na vec majú negatívny dopad aj niektoré interpretácie z islamu.

Podľa FRA je zavádzanie legislatívy a politiky na ochranu LGBT ľudí v rámci EÚ dôležité pre podporu ostatných členských krajín, aby vykonali ďalšie kroky zamerané na prijatie lepšej starostlivosti o homosexuálnych ľudí.

Slovensko je opäť na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: HomosexualitaLGBT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu