Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká analýza všetkých volieb v histórii Slovenska: Takto počasie ovplyvňovalo účasť voličov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Meteosenzitívni ľudia dobre vedia, ako môže nepekné počasie pokaziť náladu a zhoršiť fyzičku. Zisťovali sme, aké počasie bolo počas parlamentných volieb, ktoré rozhodovali o histórii Slovenska. Zaujímalo nás, či môžu meteorologické javy súvisieť s výsledkami a volebnou účasťou. Má nepríjemné počasie vplyv na nižší počet hlasujúcich?

Keď vonku leje či padajú krúpy, málokomu sa chce vystrčiť nohy z postele. O to horšie sa nám vtedy vstáva tou správnou nohou. A naopak, keď je počasie krásne, láka nás von, ideálne do prírody. Voľbám však ani jeden z pólov počasia nemusí byť práve najpriaznivejšie naklonený.

Slováci kedysi volili verejne a nahlas: Bizarná výzva voličom z roku 1905

Archívne informácie o počasí nám poskytol známy slovenský meteorológ Pavel Matejovič. „Slovensko je veľké a členité, sústredil som sa hlavne na juhozápadné Slovensko,“ doplnil k predpovediam odborník, ktorý si spolu s nami posvietil na parlamentné voľby, ktoré formovali slovenskú politickú scénu.

Veľká analýza všetkých volieb
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Voľby 1994

Prvý deň historicky prvých volieb Slovenska, 30. September 1994, sa niesol v znamení teplého a slnečného dňa s teplotami 20 až 25 stupňov Celzia. Ani druhý deň volieb, oblačný 1. október so slabými zrážkami, ľudí neodradil. Volebná účasť dosiahla až 75,65 percenta. Jasným víťazom volieb sa vtedy stala politická strana HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom.

Veľká analýza všetkých volieb
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Voľby 1998

Voľby v roku 1998 sa uskutočnili 25. a 26. septembra pri slnečnom a teplom počasí bez zrážok, teploty sa pohybovali okolo príjemných 20 stupňov Celzia. K urnám vtedy prišiel rekordný počet voličov - 84,24 percent. Svoj názor vyjadrilo až 3 389 346 ľudí. Síce s jemným náskokom vyhralo HZDS (27 percent hlasov), ale do parlamentu sa prebojovala aj Slovenská demokratická koalícia (SDK), ktorá HZDS dýchala na chrbát, keď získala 26,33 percent voličov. Predsedom NR SR sa stal Mikuláš Dzurinda.

Veľká analýza všetkých volieb
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Voľby 2002

Napriek tomu, že v roku 2002 bolo zamračené a daždivo, prišlo voliť až 70 percent ľudí. Teplota dosahovala približne 20 stupňov Celzia – 20. septembra bolo zamračené a daždivo, 21. septembra sa vyčasilo a spoza mrakov vykuklo aj slnko. Do popredia sa vtedy opäť po boku HZDS dostala strana SDKÚ pod vedením Mikuláša Dzurindu, ktorý druhýkrát získal kreslo premiéra.

Veľká analýza všetkých volieb
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Voľby 2006

Teplý letný deň sprevádzal voľby v roku 2006, keď 17. júna teplota vyskočila na 26 až 29 stupňov Celzia a lokálne sa vyskytli aj búrky. Voličská účasť sklamala, keď dosiahla len 54,67 percenta, čo bolo najmenej od predchádzajúcich parlamentných volieb v dejinách samostatného Slovenska. Na politickú scénu vtedy vstúpila strana SMER-SD, ktorá dostala leví podiel hlasov - 29 percent.

Veľká analýza všetkých volieb
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Voľby 2010

Horúce slnko pieklo aj 12. júna 2010, keď prišlo k urnám 58,83 percent voličov. V ten deň vystúpila teplota na rekordných 30 až 33 stupňov Celzia a rekordné bolo aj víťazstvo strany SMER-SD, ktorá získala viac ako 34 percent voličských hlasov. Pre stranu HZDS znamenali voľby v roku 2010 dramatický koniec, keď jej voliči odovzdali len niečo cez 4 percentá hlasov a Mečiar oznámil svoj oficiálny odchod do dôchodku.

Voľby 2012

Predčasné voľby do NR SR vzalo svoju občiansku zodpovednosť do rúk 59,11 percent voličov. Hoci voličov prekvapilo mrazivé ráno, cez deň bolo slnečno a teplota vystúpila na desať stupňov Celzia. Strana SMER dosiahla svoje doterajšie historické maximum, keď ju podporilo viac ako 44 percent voličov.

Veľká analýza všetkých volieb
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Voľby 2016

Tohtoročné parlamentné voľby bude polojasno až oblačno s teplotami od 8 do 13 stupňov Celzia. Volebnú eufóriu však môže ovplyvniť silný vietor, ktorý má v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 18 až 22 metrov za sekundu. Počasie sa bude podobať na to, aké sme zažili posledné parlamentné voľby. Dávajte si preto pozor, aby vám z rúk neodfúklo volebný lístok.

Veľká analýza všetkých volieb
Zobraziť galériu (8)

 

Viac o téme: PočasieParlamentné voľbySlovenskoNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu