Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šok pre Bratislavčanov, nehorázne zmiznutie ozdoby centra: Smiešne zdôvodnenie mesta?!

Po ozdobe centra mesta ostali len piliny
Po ozdobe centra mesta ostali len piliny (Zdroj: Facebook/Hana Fabry)

BRATISLAVA - Bratislavčania sa nestačia diviť, čo sa deje na Františkánskom námestí v centre hlavného mesta. Na námestie včera dorazil konvoj ťažkých áut a zúrivé stroje sa pustili do práce. Ostalo po nich len spustnuté námestie.

Ľudia na Facebooku sa začali sťažovať na dokaličené Františkánske námestie – vyrúbané stromy v centre niektorých dojali, iných nahnevali. Komu mohli kedysi košaté koruny stromov prekážať? Zarobil na ich výrube niekto? Čo sa bude nachádzať na ich mieste? To boli otázky, ktoré vírili v hlavách zvedavých a rozhorčených Bratislavčanov.

A je to opäť tu, rebríček najlepších miest na život: Bratislava skončila horšie ako vlani

„To nie je možné. Som šokovaná!“ komentovala fotografie na Facebooku Silvia. „V takomto stave je možno polovica stromov na Slovensku, takže ich všetky vyrúbeme? To je ale logika. Taká dutina sa v strome robí dlho a ešte veľa rokov by vydržali,“ myslí si Vladislav. „Mám pocit, že v Bratislave stromy a staré budovy niekomu veľmi prekážajú a určite sú všetky vo veľmi havarijnom stave. Dokedy bude ešte Bratislava trpieť?“ pridal sa k hlasu kritikov Jozef. „Takto doriadiť Františkánske námestie nemohol duševne zdravý človek,“ komentoval výrub stromov poslanec František Šebej.

Ako uviedol na svojej Facebookovej stránke Magistrát mesta Bratislavy, výrub stromov je výsledkom bratislavského projektu súvisiaceho so zmenou klímy, „ktorého cieľom je zrevitalizovať Hlavné a Františkánske námestie. Na Františkánskom námestí obnovíme 10 stromov – náhradnou výsadbou hrušiek ozdobných a na Hlavnom námestí vysadíme 4 nové stromy - lipy malolisté,“ uviedol Magistrát.

 
 
 
 

Projekt odštartoval výrubom starých stromov, ktoré boli v zlom zdravotnom a statickom stave. Už v roku 2014 jeden zo stromov vyvrátilo a pred zimou musel byť na všetkých stromoch vykonaný bezpečnostný orez, pretože by nezvládli udržať prípadný sneh. Ako ďalej spresnil Magistrát, hneď po výrube bude na miestach nasledovať archeologický výskum a po jeho dokončení sa v centre mesta opäť zazelenajú nové stromy. 

Archeologický výskum je podľa Magistrátu potrebný, nakoľko obe námestia sú súčasťou Mestskej pamiatkovej rezervácie. Výskum potrvá približne mesiac s predpokladom nájdenia zvyškov starej kanalizácie či drobných keramických nálezov. 

Zlý zdravotný stav stromov na Františkánskom námestí je uvedený v posúdení zdravotného a statického stavu stromov od arboristu, ktorý bol vykonaný v minulom roku pre hlavné mesto, a na základe ktorého bol vykonaný aj orez stromov v novembri minulého roka s cieľom zabezpečiť bezpečnosť peších v tomto priestore. V posudku sa takisto uvádza, že okrem jedného stromu boli všetky stromy (10 stromov) vážne poškodené. Celú skupinu stromov, okrem toho jedného, tak bolo odporúčané okamžite asanovať. Stromy zároveň arborista zhodnotil ako vysoko rizikové a bola potrebná ich okamžitá asanácia, nakoľko u všetkých bola detekovaná hniloba a tým narušená statika.

 
 

Úplne chorý strom na Františkánskom námestí.kto by to mu neuveril....no nie..?celé to trvá len pár minút...

Zveřejnil(a) Bohdana Machajova dne 2. březen 2016

...

Viac o téme: NámestieBratislavaVyrúbané stromy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu