Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Veľký súboj Bratislava verzus Košice: Poznáme odpoveď, kde sa žije lepšie, a kto je šťastnejší!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kde sa lepšie žije a kto je viac spokojný so svojim mestom? Bratislavčania alebo Košičania? Analytici sa pozreli na životnú úroveň a rôzne ukazovatele, aby vyriekli záverečný verdikt. Pozrite si výsledky veľkého súboja západ verzus východ Slovenska alebo Bratislava verzus Košice.

Analytici sa pozreli na spokojnosť obyvateľov hlavných miest Bratislavy, Košíc, Prahy, Budapešti a Viedne. "Na základe údajov Eurobarometra sme sa pozreli na to, ako sú spokojní so životom vo svojom meste obyvatelia Bratislavy a okolitých hlavných miest, ako hodnotia svoj pracovný život či finančnú situáciu. A „čerešničkou na torte“ je porovnanie našej metropoly západu a východu," informujú analytici Poštovej banky. Výsledky následne porovnali a vyšiel im zaujímavý výsledok.

Nespokojní Bratislavčania

Z okolitých metropol sú najnespokojnejší jednoznačne Bratislavčania. Vzhľadom na stav vybavenosti športovými zariadeniami, divadlami a múzeami, ďalej stavu budov, ulíc a peších zón v meste a taktiež stavu parkov a zelene sa obyvatelia hlavného mesta necítia dobre. Naopak o kúsok ďalej, vo Viedni, sa ľudia cítia najspokojnejší.

Veľký súboj Bratislava verzus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto PB)

So stavom vzdelávacích zariadení je spokojných len niečo vyše polovica Bratislavčanov. Najvyššia spokojnosť je v Prahe, najnižšia v Budapešti. Zarážajúce je číslo, ktoré vyjadruje nespokojnosť so zdravotníckou starostilovsťou. Iba 46 percent odpovedalo, že je spokojných, v Prahe je spokojných až 84 percent obyvateľov a vo Viedni až 88 percent. Ani s finančnou situáciou nie sú Bratislavčania úplne spokojní. Dve tretiny domácností v hlavnom meste môžu hovoriť o spokojnosti, horšie sú na tom iba v budapešti.

Bratislava verzus Košice

"K zaujímavým záverom sa dostaneme aj pri porovnaní spokojnosti v metropole západu a východu. Celkovo môžeme povedať, že Košičania sú so životom vo svojom meste spokojnejší ako Bratislavčania," tvrdia podľa výsledkov analytici.

Veľký súboj Bratislava verzus
Zobraziť galériu (3)

V mnohých ukazovateľoch sú Košičania spokojnejší ako Bratislavčania. No v jednom ukazovateli je to výrazne naopak. Ide o hľadanie si zamestnania. Až 62 percent Bratislavčanov súhlasí s tým, že je si ľahké nájsť prácu. V tomto prekonali dokonca aj Viedeň. Naproti tomu iba 19 percent Košičanov tvrdí, že prácu si vo východoslovenskej metropole nájdu ľahko.

S bývaním je to však v hlavnom meste problém. Iba 14 percent Bratislavčanov súhlasí s tézou, že je možné nájsť si dobré bývanie za primeranú cenu, čo je suverénne najmenej spomedzi okolitých krajín. 31 percent Košičanov si myslí, že pomerne slušné bývanie je ľahko nájsť. "Niet sa čo čudovať, keďže ceny nehnuteľností v Bratislave sú takmer dvojnásobné oproti cenám v metropole východu."

Celkový výsledok: Bratislava 5:10 Košice

Viac o téme: Porovnanie BratislavaKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu