Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Veľké porovnanie cien benzínu v Európe: Pravda sa ukázala, prečo tankujú Slováci draho!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA - Ceny ropy sú oproti minulému roku polovičné, vďaka tomu klesajú aj ceny benzínu. Slováci tak nemusia namáhať svoje peňaženky, no stále chodia tankovať do susedných krajín. Pozrite si veľké porovnanie cien benzínu a nafty na Slovensku a v európskych krajinách.

Rekordný prepad cien

Ceny spotrebiteľov stále klesajú. V januári tento pokles predstavoval 0,6 %, čo je historicky najväčší prepad, tvrdia analytici Poštovej banky (PB). Za poklesom sú najmä ceny ropy. Tie sa prepadli oproti minulému roku o polovicu. Ako sa to prejaví na cene benzínu na Slovensku?

Ceny benzínu klesajú

Slovákov však v tejto súvislosti najviac zaujíma, ako sa vyvíjajú ceny pohonných hmôt. Ekonómovia porovnali ceny benzínu presne spred roka, súčasné ceny a ceny ostatných európskych štátov. Medziročne platíme o 4 percent menej, za motorovú naftu až o 14 percent. Minulý rok sme platili za benzín 1,212 eura, dnes je to len 1,164 eura. V prípade nafty je to o niečo lacnejšie. Lacnejší benzín sme tankovali naposledy v roku 2009, naftu až v roku 2005.

Pozrite si ceny benzínu na Slovensku a v štátoch Európy

Veľké porovnanie cien benzínu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pabk)

Veľké porovnanie cien benzínu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pabk)

Naftu natankujeme lacnejšie už len v 8 krajinách EÚ. "Smutnejšou správou je to, že medzi nimi nájdeme všetkých našich susedov z únie, okrem Maďarska, ktoré sa umiestnilo hneď za nami," informujú analytici PB. V cene benzínu sme na tom presne v strede zoznamu 28 krajín. "Lepšie na tom sú aj všetci naši susedia z V4 a Rakúska. V oboch prípadoch je jasným víťazom Poľsko, kde sa tankuje najlacnejšie z celej EÚ."

Máme vysoké dane, nakupujeme v zahraničí

Na Slovensku máme cenu benzínu zaťaženú rôznymi daňami či poplatkami. "Pri porovnávaní je ale potrebné mať na mysli, že do cien pohonných hmôt vstupujú rôzne marketingové a cenové politiky, ale vybrané krajiny môžu uplatňovať aj rôzne dane, či poplatky." A práve preto mierime za benzínom do susedných krajín.

Najviac sa nám to oplatí do pohraničných oblastí susediacich krajín, do Poľska sa to podľa analytikov oplatí aj 100 kilometrov. "Pri spomenutých cenách sa nám zo štartovacieho bodu oplatí vycestovať necelých 40 km, ak by sme tankovali v Rakúsku, zhruba 50 až 55 km v prípade Česka, resp. Maďarska a až približne 100 km, ak by sme sa za nákupmi vybrali do Poľska."

Viac o téme: CenaPoštová bankaRopaBenzín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu