Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborník na výživu prezradil, prečo Slováci trpia rakovinou: Toto musíte okamžite zmeniť!

MUDr. Igor Bukovský, PhD. Zobraziť galériu (2)
MUDr. Igor Bukovský, PhD. (Zdroj: archív IB)

BRATISLAVA – Slováci patria medzi národy s pomerne častým výskytom rakoviny a podľa odborníkov to súvisí s nezdravým životným štýlom. Prečo sme však krajinou s najvyšším počtom pacientov postihnutých rakovinou hrubého čreva a konečníka, to je tak trochu záhadou. Na možné príčiny sme sa spýtali známeho lekára a populárneho autora kníh o zdravej výžive Igora Bukovského.

Od roku 2002 si každý 4. február pripomíname Svetový deň rakoviny. Na celom svete podľa WHO ročne pribudne asi 14 miliónov nových onkologických pacientov. Rok čo rok zomrie na rakovinu približne 8,2 milióna ľudí. Jedna tretina úmrtí na rakovinu je spôsobená piatimi hlavnými príčinami: obezitou, nízkym príjmom ovocia a zeleniny, nedostatočnou fyzickou aktivitou, užívaním tabaku či konzumáciou alkoholu. Tabak spôsobuje asi dvadsať percent všetkých úmrtí vo svete na rakovinu a asi sedemdesiat percent úmrtí na rakovinu pľúc.

ROZHOVOR Najväčšie tabu Slovákov z pohľadu sexuológa: Muži aj dnes veria bludom

Takmer tri štvrtiny z obetí rakoviny na svete umierajú v Afrike, Ázii a strednej a južnej Amerike. Vo svetovej štatistike trpia muži najčastejšie rakovinou pľúc, prostaty, hrubého čreva, žalúdka a pečene. Ženy najčastejšie ochorejú rakovinou prsníka, hrubého čreva, pľúc, krčka maternice a žalúdka. Niektoré druhy rakoviny, ako napríklad prsníka, krčka maternice či hrubého čreva, majú veľmi úspešné percento vyliečenia, ak sú odhalené včas a sú správne liečené.

Prevratný objav českých vedcov: Krvná skupina súvisí s imunitou aj rakovinou!

Podľa globálnych štatistík postihuje rakovina hrubého čreva a konečníka spomedzi jednotlivých národov najčastejšie Slovákov. Počet onkologických pacientov u nás z roka na rok pribúda, čo sa odborníci snažia vysvetliť nesprávnymi životnými návykmi.

Kombinácia rizikových faktorov

Podľa doktora Igora Bukovského z Ambulancie klinickej výživy v Bratislave môže častý výskyt rakoviny konečníka a hrubého čreva na Slovensku súvisieť s koncentrovanou kombináciou rizikových faktorov. „Z nedávnych údajov vyplýva, že máme popredné miesto na svete v spotrebe údenín a dlhodobo patríme ku krajinám s najvyššou ročnou spotrebou alkoholu na osobu,“ vysvetľuje odborník.

Mohlo by vás zaujať: Kniha Plán B (Igor Bukovský)

Za ďalšie možné príčiny je možné označiť nielen nedostatočný príjem vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné potraviny, strukoviny), ale aj nadmerné a časté užívanie antibiotík, mieni Bukovský. V kombinácii s alkoholom to má za následok trvalo poškodený črevný mikrobióm.

Sme sklamaní pesimisti

„Veľmi rozšírený je u nás deficit vitamínu D v krvi, možno aj častý deficit kyseliny listovej a selénu,“ prízvukuje expert na výživu. K rakovine okrem toho prispieva nadváha či obezita a v neposlednom rade aj stres a negatívne životné nastavenie. „Obyvatelia Slovenska patria v Európe dlhodobo medzi populácie, ktoré hodnotia svoj život veľmi negatívne, bezperspektívne a majú veľmi nízku snahu zlepšiť svoj život sebazdokonaľovaním a zapájaním sa do komunitne prospešných aktivít,“ objasňuje lekár, ktorý negatívne hodnotí aj neochotu a neschopnosť mužov absolvovať pravidelné preventívne prehliadky a riešiť svoje zdravotné problémy skôr, než prepuknú do maximálnych rozmerov. „Ak existuje nejaký iný veľmi špecifický faktor – napríklad silne lokálne viazaná dedičnosť, nevieme o ňom,“ dopĺňa.

Prevencia je najlepší liek

V rámci prevencie doktor Bukovský radí zjesť aspoň dve šálky kapustovej zeleniny a dve šálky strukovín týždenne. Zredukovať by sme mali konzumáciu údenín a obsah živočíšnych bielkovín v strave. Ak nášmu telu chýba vitamín D, môžeme si pomôcť aj výživovými doplnkami. Alkohol by sme mali piť s mierou, dovolený je maximálne jeden pohár vína denne. „Každý deň by sme mali absolvovať najmenej 30 minút chôdze a dovoliť si 30 minút smiechu a dobrej nálady. Kto to nedokáže bez alkoholu, je poriadny suchár a kandidát na rakovinu, páni!“ s humorom dodal odborník.

Odborník na výživu prezradil,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: Igor BukovskýRakovina hrubého čreva a konečníka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu