Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Meteorológovia očakávajú veľké zmeny: Snehová nádielka, akú Slovensko už dlho nezažilo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Sľubovaná arktická zima už nedočkavo prešľapuje za dverami. Po tom, ako kopcovito zasypala francúzske a švajčiarske Alpy, prichádza aj k nám. Meteorológovia však varujú, že nám môže spôsobiť nejednu vrásku na čele.

Piatok

Cez deň by malo byť oblačno až zamračené, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Severu a východu Slovenska sa s veľkou pravdepodobnosťou nevyhne ani sneženie alebo snehové prehánky. Inde sa budú zrážky vyskytovať len ojedinele. Na západnom a strednom Slovensku bude postupne premenlivá oblačnosť. Najvyššia teplota dosiahne 0 až 5, na severe a na Horehroní miestami len okolo -2 stupňov Celzia. Teplota vo výške 1 500 m vystúpi na okolo -6 stupňov Celzia. Viať by mal slabý premenlivý, na juhozápade neskôr západný až severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Arktická zima si už razí cestu na Slovensko: Prvý úder v Alpách, FOTO metrových závejov

Meteorológovia očakávajú veľké zmeny:
Zobraziť galériu (6)


Predpokladané množstvo zrážok: do 3 mm, na východe 5 až 10, ojedinele do 15 mm / do 3 cm snehu, na východe 5 až 10 cm, ojedinele do 15 cm snehu. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred snežením pre Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj.

Reprofoto SHMÚ
Zobraziť galériu (6)
Reprofoto SHMÚ

Meteorológovia očakávajú veľké zmeny:
Zobraziť galériu (6)

Na východe už sneží

Viaceré úseky ciest na území Prešovského kraja pokrýva čerstvý sneh. Sneženie, ktoré sa začalo v noci nadnes, na niektorých trasách pretrváva. Všetky cesty kraja sú však nateraz zjazdné.  Ako informuje na svojej webovej stránke Správa a údržba ciest (SÚC) Prešovského samosprávneho kraja, počas noci tu nasnežilo od jedného do desiatich centimetrov snehu. 

Úseky 1. kategórie v okresoch Poprad, Bardejov, Prešov, Svidník a Stará Ľubovňa sú aktuálne zjazdné, miestami ich pokrýva kašovitá vrstva posypaného snehu. V okresoch Vranov a Humenné evidujú na cestách čerstvý sneh. Naďalej tam slabo sneží. 

Aj cesty 2. triedy pokrýva čerstvý sneh, prípadne kašovitá vrstva posypaného snehu. Utlačenú snehovú vrstvu evidujú v okresoch Poprad a Stará Ľubovňa. Úseky 3. kategórie sú taktiež zjazdné. Sneh do troch centimetrov pokrýva cesty v okresoch Poprad a Stará Ľubovňa, kašovitú vrstvu posypaného snehu do štyroch cm majú v okolí Bardejova, Prešova a Svidníka, čerstvý sneh v Humennom. 

Horské priechody na území kraja sú momentálne pokryté kašovitou a utlačenou vrstvou snehu, miestami čerstvého. Všetky sú nateraz zjazdné, okrem horského priechodu Herlianske sedlo, ktorý sa počas zimy neudržiava.  Na cesty PSK nasadila SÚC za posledných 24 hodín vyše 100 mechanizmov. Prepluhovali viac ako 4500 kilometrov ciest. Inertným materiálom posypali 2640 a soľou 3152 km. 

Sobota

Od severu začne na naše územie prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch. Premenlivá, na severe veľká oblačnosť, prinesie na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky. Na severných návetriach sa môže vyskytovať aj trvalejšie sneženie a lokálne sa budú tvoriť aj snehové jazyky. Nočná teplota klesne na -6 až -11, na juhozápade okolo -4 stupňov Celzia. Denná teplota vystúpi na -3 až +2, na severe miestami okolo -5 stupňov Celzia. Fučať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), ktorý miestami v nárazoch zosilnie na rýchlosť 15 km/h (55 km/h).

Meteorológovia očakávajú veľké zmeny:
Zobraziť galériu (6)

Nedeľa

Nedeľa sa bude niesť v duchu prechodne zmenšenej oblačnosti s ojedinelými snehovými prehánkami. Cez deň bude veterno a veľmi chladno. Na cestách sa môžu tvoriť snehové jazyky. Nočná teplota poklesne na -6 až -11, ktorá sa bude v dolinách a kotlinách pohybovať v rozmedzí -12 až -17 stupňov Celzia. Denná teplota dosiahne -4 až -9, na juhu miestami okolo -2 stupne Celzia. Prevažne severný vietor rýchlosti 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h) miestami v nárazoch zosilnie na okolo 15 km/h (55 km/h).

Meteorológovia očakávajú veľké zmeny:
Zobraziť galériu (6)

Pozrite sa, kde si môžete cez víkend zalyžovať

Po prechodnom zhoršení lyžiarskych podmienok na začiatku týždňa, čakajú na priaznivcov zimných športov v najbližších dňoch dobré až veľmi dobré podmienky na lyžovanie, najmä od stredných polôh. Môže za to chladnejšie počasie, ale i nové centimetre prírodného snehu. V stredu pripadlo vo viacerých strediskách 10 cm snehu, vo vyšších polohách i viac. Napríklad Martinské hole majú novú snehovú vrstvu vo výške 30 cm, Čertovica 40 cm, Donovaly 20 cm. Ďalších 5 až 10 cm nasnežilo do dnešného rána napríklad v oblasti Kremnických a Stolických vrchov alebo pod Tatrami. Snehová vrstva na zjazdovkách je zmiešaná z technického a prírodného snehu, jej priemerná výška dosahuje zväčša 30 až 40 cm. Vleky a lanovky premávajú v asi 80 zimných areáloch. Sezónu dnes otvárajú na Skalke pri Kremnici, zajtra na Čertovici – Stiv a Šachtičkách. Na Skalke je v prevádzke lanovka a detský vlek.

Akcie: 16. 1. Ski Zábava – Hruštín, o Kubov klobúk, 2. ročník súťaže v slalom Lopušná dolina – Svit, Lopuška Cup, 2. ročník verejných lyžiarskych pretekov Tatranská Lomnica, Tatranské večerné skialpinistické a bežecké preteky na Skalnaté pleso, Donovaly, Skialpová štvanica Snow Tour 2016, večerné skialpinistické preteky na Novú hoľu

Mierne lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách všetkých slovenských pohorí trvá aj dnes mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách, pod 1 600 metrov nad morom v Tatrách a 1 300 metrov vo Fatrách, trvá naďalej len malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

Podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sa príčinou uvoľnenia lavín môže stať najmä veľké dodatočné zaťaženie. Ojedinele je možný aj spontánny výskyt splazov a menších lavín. Nový sneh previal vietor do žľabov a na záveterné, najmä južné, juhovýchodné a východné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky a preveje.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou hmlisté počasie, na východe Tatier ešte s doznievajúcim snežením. Teploty vzduchu sa pohybovali od mínus 13 stupňov Celzia do mínus troch stupňov. Na hrebeňoch fúkal mierny juhozápadný až západný vietor s rýchlosťou dva až sedem metrov za sekundu, v Západných Tatrách v nárazoch cez 20 metrov za sekundu.

Za posledných 24 hodín pripadlo od jedného do piatich, miestami do ôsmich centimetrov nového suchého snehu. Celkovo za poslednú periódu sneženia pripadlo vo vyšších polohách hôr 25 až 50 centimetrov snehu, ktorý nie je dostatočne zviazaný so starým tvrdým podkladom a je rozložený veľmi nerovnomerne.

 

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu