Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Tisovom hrobe bude pamätník

Tisov hrob na Martinskom cintoríne je prikrytý doskami. Bude tu nový pamätník.
Tisov hrob na Martinskom cintoríne je prikrytý doskami. Bude tu nový pamätník.

BRATISLAVA - Kosti, ktoré vykopali z údajného hrobu Jozefa Tisa, podrobia expertíze DNA. Hrob jediného prezidenta vojnového Slovenského štátu na bratislavskom Martinskom cintoríne otvorili koncom minulého týždňa na žiadosť Občianskeho združenia Andreja Hlinku. Za iniciatívou stojí aj bratislavský kňaz Štefan Herényi.

„Chceme tam postaviť nový pamätník, ktorý bude odhalený pri príležitosti výročia popravy Jozefa Tisa,“ povedal Herényi pre televíziu TA3. Podľa našich informácií je jeho cena 200- -tisíc Sk a bude odhalený 18. apríla tohto roku, teda presne 60 rokov po poprave jediného prezidenta Slovenského štátu.

Z hrobu vykopali časť stehennej kosti a niekoľko menších kostí. Podľa riaditeľa bratislavského pohrebníctva Marianum Miloslava Hrádka je však otázne, či patria Tisovi. Okolo telesných pozostatkov prezidenta Tisa sa totiž vedú diskusie. Podľa niektorých informácií Tisov hrob v 70. rokoch minulého storočia otvorili eštebáci, telo z neho vybrali a dali ho spáliť v brnianskom krematóriu. Obávali sa totiž, že hrob by sa mohol stať pútnickým miestom jeho prívržencov. Pri Tisovom hrobe sa pri výročiach vyhlásenia vojnového Slovenského štátu (14. marca 1939) pravidelne stretávajú skupinky nacionalistov. Prezident Jozef Tiso bol po druhej svetovej vojne odsúdený za zradu na trest smrti obesením. Dodnes sa vedú spory o jeho úlohe v otázkach deportácií Židov zo Slovenska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu