Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Banka vydala 10 šokujúcich predpovedí na rok 2016: Koniec luxusu, čo nás ešte čaká?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V roku 2016 nás čakajú veľké veci. Aspoň to vyplýva z 10 "šokujúcich" predpovedí banky Saxo bank. Táto banka iba pred pár dňami vydala krátku prognózu, ktorú prebralo viacero svetových médií, pretože sa v nej hovorí bez servítky. A možno sú mierne pritiahnuté za vlasy. Posúďte sami.

1. Ropa na 100 dolároch?

Ropa zažíva rekordný pokles. V súčasnosti sa pohybuje na úrovni 40 dolárov za barel. No môže nasledovať veľký obrat. Dlhoočakávané spomalenie ťažby krajín OPECu je na obzore. A práve vďaka tomuto faktoru zase OPEC naštartuje svoju dominanciu. Zotaví sa cena, teda vzrastie, nakoľko investori sa budú snažiť zase vstúpiť na trh. Saxo Bank predikuje, že cena vystúpi až na závratných 100 dolárov.

2. Rovnostárska spoločnosť zabije luxus

Rastúca nerovnosť a vysoká nezamestnanosť v okolí desiatich percent naznačujú, že Európa zažije experiment v zavedení univerzálneho príjmu. Ten by mal zabezpečiť základné potreby pre každého. Ako bude rásť dopyt po rovnostárskej spoločnosti, dopyt po luxuse klesne. Výrobcovia luxusných tovarov by mali teda utrpieť.

3. Prezidentské voľby v USA vyhrá demokrat

Po dvoch štvorročných vládach Baracka Obamu to vyzerá tak, že žezla sa ujme opäť republikán. No nemusí to tak byť. Grand old Party ako sa nazýva republikánska strana by mala naraziť na neutíchajúce rozbroje medzi kandidátmi. Toto umožní víťazstvo Demokratickej strany, ktorá by mala využiť mladých frustrovaných voličov, ich nechuť voči politike a slabé výsledky pracovného trhu, kde ťažko nájdu uplatnenie.

4. Silnejšie euro

Masívny prebytok bežného účtu v Európe a slabá inflácia v teórii znamená silnú menu. Euro sa odrazí od dna, čo bude voči doláru znamenať posilnenie. Slabší dolár by mala posilniť aj monetárna politika americkej centrálnej banky.

5. El Niňo nakopne infláciu

Budúcoročné El Niňo bude najsilnejšie v histórii a spôsobí nedostatok zrážok v juhovýchodnej Ázii a taktiež v Austrálii.  To bude znamenať nižšie výnosy poľnohospodárskych komodít v čase, keď bude zvýšený dopyt po nich. Následkom bude 40 % nárast indexu Bloomberg Agriculture Spot, vďaka ktorému by mali vzrásť inflačné tlaky.

6. Silný rubeľ

Saxo bank predikuje až 20% nárast rubľa voči doláru. Spôsobiť to má zvýšený dopyt po rope a nevhodne zvolená rýchlosť zvyšovania sadzieb americkej centrálnej banky. V dôsledku by mal rubeľ posilniť až o 20% voči doláru.

7. Nárast striebra

V roku 2016 by sa mala obnoviť dôvera k striebru. Vyvolať by to mal dopyt priemyslu po striebre, z ktorého sa vyrábajú solárne články. Tie sa budú vyrábať v čoraz väčších množstvách, keďže politici enormne usilujú o zníženie emisíí oxidu uhličitého prostredníctvom podpory obnoviteľných zdrojov energie.

8. Startupy

V Silicon Vally sa na budúci rok zopakuje rok 2000. Obchody startupistov za prvý pol rok 2015 boli najnižšie za posledných 25 rokov. Veľa startupistov bude odkladať svoju monetizáciu a naopak, budú sa snažiť dosiahnuť kritickú masu.

9. Brazílii pomôžu Olympíjske hry

Brazília by mohla pekne zarobiť na organizácii Olympíjskych hier. Dopomôcť k tomu by mali investičné výdavky, skromné reformy a lacné meny, ktoré pomôžu vývozu rozvíjajúcim sa krajinám.

10. Krach dlhopisov

V druhej polovici roka 2016 bude šéfka americkej centrálnej banky razantne zvyšovať úrokové sadzby. To vyvolá výpredaj na dlhopisových trhoch a ich výnosy začnú stúpať. Tým pádom slhopisy z portfólia obchodníkov by mali vymiznúť. Keď si toto všetci obchodníci uvedomia, nastane panika.

Viac o téme: PredpoveďEkonomika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu