Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Parlament schválil zákon o digitalizácii

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil zákon o digitalizácii vysielania. Televízni diváci sa tak v najbližších rokoch môžu tešiť na zlepšenie signálu, obrazu, zvuku, viac služieb, ale aj nových voľne šírených programov. Budú si však musieť kúpiť špeciálny dekodér na príjem digitálneho signálu.

Zákon sa týka hlavne televízneho vysielania. Televízie musia skončiť vysielanie na analógových vlnách, keďže spektrum frekvencií je v súčasnosti plné. Nové televízie tak môžu vysielať len cez káblové rozvody a satelit. Po novom budú môcť vysielať na jednej voľne šírenej frekvencii nielen viaceré televízie, rádiá, ale aj internet. Skončiť vysielanie na starých frekvenciách do roku 2012 odporúča krajinám Európskej únie aj Európska komisia.

Návrh zákona podporila aj časť opozície. Podľa poslanca SDKÚ-DS Tomáša Galbavého digitalizácia znamená revolučnú zmenu podobne ako zavedenie mobilnej komunikácie a internetu.

V súčasnosti je na terestriálne vysielanie odkázaných 60 percent obyvateľov Slovenska, ostatní využívajú káblovú televíziu a satelit.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu