Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Raketový pád cien ropy pokračuje: Ekonómovia predpovedajú Slovensku dobré správy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Svet zažíva rekordne nízke ceny ropy na svetových trhoch. Okrem rozhodnutia Opecu nezvyšovať ťažbu je za tým aj bridlicová revolúcia v Spojených štátoch. Radovať sa môžu všetci tí, ktorí ropu dovážajú. Medzi nich patrí aj Sloevnsko. Ako sa tento pokles prejaví na pohonných hmotách či v cenách pre bežných spotrebiteľov a aký je cenový výhľad ropy v roku 2016? Oslovili sme slovenských analytikov, aby nám prezradili, ako sa nízka cena ropy premietne v peňaženke Slovákov.

Lacnejší benzín

Slováci by sa mohli dočkať v budúcich týždňoch lacnejších pohonných hmôt. „Pokiaľ vydržia súčasné ceny v Rotterdame, tak ​vidíme v priebehu troch-štyroch týždňov priestor pre pokles cien benzínu aj dieslu do 6 centov. Pokiaľ medzičasom vzrastú, tak sa tento priestor zúži,“ zareagoval pre Topky Kamil Boros z X-trade Brokers.

Raketový pád cien ropy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Rovnaký názor zdieľa aj analytik Tomáš Mikulík. „Ceny palív u nás sa pohybujú pri tohtoročných minimách a vzhľadom na okolnosti je veľmi pravdepodobné, že poklesnú na nové minimá. To je dobrá správa pre všetkých motoristov (či už domácnosti alebo firmy), pretože platia menej za tankovanie,“ tvrdí ekonóm Trim Broker s tým, že Pre importérov ropy, medzi ktorých patríme aj my, je pokles cien ropy vždy dobrá správa.

Pokles cien ropy je ako znižovanie daní

Slovensko na poklese profituje až teraz a vzhľadom na pokračovanie pádu cien ropy, situácia je nádejná aj do budúcnosti. Cena ropy v eurách na prelome rokov 2014 a 2015 klesla z úrovní okolo 80 eur za barel na úroveň približne 40 až 60 eur za barel.

Pohonné hmoty by mohli o pár centov zlacnieť
Zobraziť galériu (4)
Pohonné hmoty by mohli o pár centov zlacnieť  (Zdroj: thinkstock)

Pokles cien ropy sa dá prirovnať znižovaniu daní. „Pre ekonomiku ako Slovensko, ktoré ropu, resp. pohonné hmoty výhradne dováža je jej prudký pokles ekvivalentom poklesu daní, ktoré navyše nejdú štátu, ale do zahraničia. Domácnostiam ostane po natankovaní viac na spotrebu a firmám na investície,“ nechal sa počuť analytik Boros.

Cena ropy tvorí len tretinu ceny na pumpe

Martin Vlachynský upozorňuje, že pri premietaní svetových cien ropy na domáci trh palív treba vždy myslieť na dva dodatočné fakty. Prvým je menový kurz euro verzus dolár.  Tým druhým je fakt, že cena samotnej ropy je iba jedna tretina koncovej ceny na pumpách. „Zvyšok tvoria spotrebné dane, DPH a marže dopravcu, rafinérie a pumpy. Veľmi zjednodušene môžeme povedať, že pri 30% poklese cien ropy môžu ceny na pumpe klesnúť zhruba o 10%,“ tvrdí analytik z inštitútu INESS a dodáva, že palivo rovnako ako iný tovar podlieha „podnikateľským rozhodnutiam o cene, ktoré nezávisia len od nákladov, ale od celého faktora okolností (ročné obdobie, lokálne zmeny dopytu, zmena podnikateľskej stratégie atď.)“.

Prečo sú ceny benzínu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: glob)

Ropa v roku 2016

Ceny ropy by sa mohli v roku 2016 priblížiť dnu, na trh sa po zdvihnutí sankcií totiž vracia Irán. „Sme toho názoru, že ceny ropy sú už blízko dna. Svetová produkcia už niekoľko mesiacov stagnuje, v roku 2016 ju zvýši Irán, ktorý sa po skončení sankcií vráti na trh, mimo Iránu by však mala pokračovať v stagnácii,“ myslí si Kamil Boros.

Nadbytok ropy by mohli skresať rozvíjajúce sa ekonomiky. Napríklad India alebo Čína. „Naopak aj napriek problémom budú rásť rozvíjajúce sa ekonomiky, ktoré sú hlavným zdrojom rastu dopytu po rope, čo by malo znižovať previs ponuky ropy nad dopytom a stabilizovať jej ceny, prípadne ich aj poslať nahor,“ zakončil analytik Boros.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa dnes krátko po 7. hodine SEČ predával po 37,39 USD (34,17 eura). Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent dnes vzrástla o 33 centov na 40,44 USD za barel.

Viac o téme: CenyBenzínEkonómoviaSlovenskoRopa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu