Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Diskutéri na Facebooku pozor, menia sa pravidlá: Z diskusií má zmiznúť nenávisť a xenofóbia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Facebook mení pravidlá. Xenofóbne a nenávistné príspevky bude mazať. Zatiaľ iba v Nemecku, no novinka pravdepodobne dorazí aj na Slovensko.

Po vlne kritiky kvôli nečinnosti sa sociálna sieť Facebook rozhodla v Nemecku oveľa častejšie mazať xenofóbne príspevky a komentáre vyzývajúce k násiliu. S odvolaním sa na zástupcu spoločnosti o tom informovala agentúra DPA.

Odteraz budú vyhrážky fyzickým násilím uverejnené na sociálnej sieti v Nemecku "považované za vierohodné hrozby a budú odstraňované". Doteraz Facebook pri úvahe, či nenávistný príspevok zmazať či nie, posudzoval tiež mieru reálnosti toho, že nakoniec dôjde k uskutočneniu hrozby.

Nová politika bude mať podľa hovorkyne Facebooku Tiny Kulowovej za následok, že "budeme v Nemecku blokovať oveľa viac kontroverzných obsahov". Tolerancia k ľahkovážnym komentárom s xenofóbnym podtextom sa podľa nej výrazne zníži. Podľa hovorkyne sa nezmení nič na doterajších zásadách komunity, teda akýchsi pravidlách pre používanie sociálnej siete, "zlepšíme ale spôsob ich vymáhania".

Ľudia v Nemecku na sociálnej sieti Facebook v posledných mesiacoch stále hlasnejšie vyčítali, že nemaže dostatočne dôsledne xenofóbne komentáre a to ani po tom, čo na nich niektorí používatelia boli priamo upozorní.

Jeden právnik z bavorského Würzburgu podal kvôli tomu dokonca na manažérov spoločnosti trestné oznámenie. Kancelárka Angela Merkelová potom o probléme v septembri hovorila priamo so zakladateľom sociálnej siete Markom Zuckerbergom. "Je dobre, že Facebook konečne podľahol tlaku a začne sa hlásiť k svojej zodpovednosti," uviedol v reakcii na vyhlásenie spoločnosti nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas.

Viac o téme: ZákazCenzúraNenávistné príspevky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu