Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V zadaní maturitných tém boli gramatické chyby

S maturitnými témami mali problémy aj slovenčinári
S maturitnými témami mali problémy aj slovenčinári

BRATISLAVA- Maturitné témy slohových prác potrápili aj slovenčinárov. Mnohí učitelia slovenského jazyka vyčítajú zadaniu tém interpunkčné znamienka - bodky.

Podľa nich zadanie porušuje pravidlá pravopisu z roku 1991, ktoré hovoria, že za názvami sa nepíšu bodky. Kontaktovali preto aj Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ), aby zistili, či môžu opraviť zadanie tém. "Odporučili sme im, že keď tam bude bodka, tak to nebude chyba," povedala pre agentúru SITA Eva Péteryová z ŠPÚ. Zároveň priznala, že pravidlá naozaj nepoznajú bodku za názvom. Podľa nej sa na ŠPÚ, ktorý má ako inštitúcia Ministerstva školstva (MŠ) SR na starosti maturity, dnes telefonicky obrátilo približne 30 - 40 škôl. "Od rána to bolo náročné," podotkla Péteryová.

Riaditeľka Obchodnej akadémie v Seredi Mária Löfflerová a riaditeľ Gymnázia Veľká okružná v Žiline Peter Balko nám potvrdili, že slovenčinári riešili bodky v zadaní. Obaja predstavitelia škôl povedali, že iné problémy s maturitami zatiaľ nemali.

Péteryová ďalej uviedla, že školy sa obracali na ŠPÚ aj s otázkami, ktoré sa týkali množného čísla v maturitnej téme "Človek, od ktorého sa mám stále čo učiť". Generálny riaditeľ sekcie regionálneho školstva Ministerstva školstva (MŠ) SR a predseda Ústrednej maturitnej komisie Zdenko Krajčír, ktorý v živom vysielaní Slovenského rozhlasu žreboval obálku, totiž prečítal zadanie tejto témy ako "Človek, od ktorého sa máme stále čo učiť". Nezrovnalosti zaznamenali aj pri prečítaní žánru témy "Miesto, kam sa stále rád vraciam". Na túto tému sa mal písať umelecký opis, ale v rozhlase prečítali rozprávanie.

ŠPÚ: Zadanie maturitných tém neporušuje pravidlá pravopisu

Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) tvrdí, že v zadaní maturitných tém slohových prác neporušili pravidlá pravopisu a interpunkčné znamienka použili správne. V stanovisku riaditeľa ŠPÚ Ľubomíra Pajtinku sa píše, že za jednoduchými vetami nedali bodky, pretože sa pridŕžali pravidiel používania interpunkčných znamienok v nadpisoch. Súvetia ukončili bodkami.

"Uprednostnili sme princíp vetnej syntaxe, pričom v platných Pravidlách slovenského pravopisu nie sú uvedené príklady používania interpunkčných znamienok v nadpisoch, ktoré tvoria súvetia alebo skupiny viet," zdôvodňuje ŠPÚ. Podľa Pajtinku rovnako by postupovali aj v prípade súvetí, ktoré by sa končili otáznikom alebo výkričníkom. "Uvedenú problematiku sme konzultovali s odborníkmi pre danú oblasť," dodal Pajtinka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu