Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Stoeurové vianočné odmeny považujú učitelia za urážku a lacný trik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učiteľom sa nepozdávajú vianočné 100-eurové odmeny, ktoré majú dostať k novembrovej výplate. Považujú ich za lacný trik či urážku. A poukazujú na to, že slovenské školstvo potrebuje systémové riešenia.

"V čase, keď učitelia začali protestovať, tak sa nám snažia zavrieť ústa takýmto lacným trikom," uviedol viceprezident Slovenskej komory učiteľov (SKU) Vladimír Crmoman s tým, že toto politici robia už 25 rokov. Zároveň je podľa jeho slov nedôstojné robiť z učiteľov sociálne prípady. "Toto chce systémové riešenia," zdôraznil Crmoman.

Predseda Nových školských odborov (NŠO) Ľudovít Sebelédi išiel ešte ďalej a vianočné odmeny pre učiteľov označil za urážku. "Je to urážkou stavu, ktorý by mal byť zaplatený tak, aby nebol odkázaný na takéto sociálne balíčky," povedal Sebelédi. Učitelia si podľa jeho slov pripadajú ako žobráci, ktorí dostávajú sociálne balíčky.

Odmeny pred Vianocami dostane približne 71.000 zamestnancov škôl. Oznámilo to dnes ministerstvo školstva, ktoré na tento účel vyčlenilo 9,6 milióna eur. Peniaze ministerstvo rozdelí pedagógom, ktorí ich dostanú vo výplate za mesiac november.

Minister školstva Juraj Draxler vysvetlil, že prostriedky sa mu podarilo nájsť v spolupráci s ministrom financií. "Viem, že 100 eur pred sviatkami zmizne v domácnosti veľmi rýchlo, ale bol by som rád, keby to verejnosť pochopila ako jasný signál, že na finančnú situáciu učiteľov myslíme," uviedol Draxler. Podľa šéfa rezortu školstva zároveň platí, že do budúcna treba financovanie školstva nastaviť po novom. Draxler trvá na tom, že v ďalšom období musí objem financií na školstvo výrazne narásť. Takúto politickú garanciu musí podľa ministra obsahovať už programové vyhlásenie vlády.

Viac o téme: SKUJuraj DraxlerVladimír Crmoman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu