Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový rebríček slovenských TOP10 boháčov: Spolu majú 7 miliárd, štát by bol za ne 3 roky bez straty!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA - Mená najbohatších Slovákov za rok 2015 sú známe. Podnikatelia, finančníci, či najväčšie postavy biznisu. Všetci títo sa umiestnili podľa najnovšieho rebríčku v prvej 15-tke najbohatších Slovákov. Titul suverénne najbohatšieho Slováka patrí českému ministrovi financií Andrejovi Babišovi. Zaujímavé je, že desiati najbohatší Slováci vlastnia spolu majetok odhadovaný na 6,95 miliárd eur. Schodok štátneho rozpočtu na tento rok je pritom iba 2 miliardy.

Poradie na prvých troch miestach rebríčka časopisu Forbes sa oproti vlaňajšku nezmenilo. Najbohatším Slovákom zostáva Andrej Babiš, ktorý je jediným eurovým miliardárom. Druhý je Ivan Chrenko z developerskej spoločnosti HB Reavis, tretí spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.

"Profitujú zo vzmáhajúcej sa ekonomiky, tržby a zisky ich firiem zväčša rástli. Môžu byť spokojní, ich majetok v dôsledku toho nadpriemerne rástol," napísal šéfredaktor Forbesu Juraj Porubský a dodal, že najbohatšej desiatke Slovákov stúplo bohatstvo o 12 percent.

Rebríček najbohatších Slovákov časopis Forbes tento rok ocenil dohromady na takmer 8,5 miliardy eur, čo zodpovedá viac ako 11 percentám výkonu slovenského hospodárstva za minulý rok. Do rebríčka sa tento rok dostala aj jedna žena, Mária Blašková, ktorá po zosnulom manželovi zdedila podiely v skupine Moravia Steel. Jej hlavným aktívom sú Třinecké železiarne.

1. Andrej Babiš (61)

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Majetok: 2,37 miliardy eur

Majetok rodáka z Bratislavy a majiteľa skupiny Agrofert časopis vo svojom najnovšom vydaní odhadol na 2,37 miliardy eur oproti minuloročným 2,04 miliardy eur. Babiš je český minister financií a podpredseda vlády. Medzi Slovákmi je podľa časopisu jediným eurovým miliardárom. Zarába na potravinárstve, agropriemysle a najnovšie je aj vlastníkom mediálneho domu MAFRA, do ktorého patria aj slovenské Hospodárske noviny či česká Mladá fronta DNES a Lidové noviny.

2. Ivan Chrenko (48)

Majetok: 730 miliónov eur

Na druhom mieste skončil Ivan Chrenko z developerskej spoločnosti HB Reavis, ktorá podniká nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Hodnota Chrenkového majetku sa podľa časopisu oproti vlaňajšku zvýšila o 80 miliónov na 730 miliónov eur.

3. Jaroslav Haščák (46)

Jaroslav Haščák
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Majetok: 730 miliónov eur

Je spolumajiteľom finančnej skupiny Penta s majetkom za 530 miliónov eur. Haščák je dobre známy najmä zo spisu Gorila. Ten doteraz nie je vyšetrený. Aj jeho Penta v poslednom čase nakupovala médiá a vytvorila nový mediálny holding News and Media Holding. Pente patrí poisťovňa Dôvera a sieť lekární a nemocníc.

4. Tomáš Chrenek (52)

Majetok: 510 miliónov eur

Po roku 1989 študoval na Vysokej škole banskej a v rámci kupónovej privatizácie sa v 90. rokoch stal jedným z najbohatších podnikateľov v ČR. Je napríklad spolumajiteľom holdingu Finitrading vlastniaceho Třinecké železárny a filmové ateliéry Barrandov Studio, ukrajinských železorudných baní a siete nemocníc Agel. Stojí aj za spoločnosťou Pura Vida, ktorá v roku 2010 kúpila za 233 miliónov korún (okolo 8,5 milióna eur) bývalý vládny zámok Praha-Koloděje.

5. Milan Fiľo (48)

Nový rebríček slovenských TOP10
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA, Topky)

Majetok: 510 miliónov eur

Zviditeľnil sa privatizáciou papierne v Ružomberku Mondi SCP, kde je doteraz polovičným vlastníkom. Jeho firma Eco-Invest zastrešuje viacero aktivít. Podniká v papiernictve či potravinárstve. Biznis robí aj za hranicami. Je známym majiteľom ružomberského futbalového klubu.

6. Jozef (65) a Patrik (42) Tkáčovci

Patrik
Zobraziť galériu (8)
Patrik  (Zdroj: archív J&T)

Majetok: 440 miliónov eur

Patrik Tkáč zakladal finančnú skupinu J&T. Jeho otec Jozef vlastní 45 percent J&T Finance Group SE. Do jej portfólia patrí finančníctvo, cestovný ruch či hotelierstvo. J&T vlastní aj televíziu JOJ a lyžiarske strediská v Tatranskej Lomnici a Jasnej.

7. Martin Kúšik (44)

Majetok: 430 miliónov eur

Bývalý partner Penty, ktorému ostatní vlastníci majú vyplatiť tretinový podiel. Ako jediný z TOP desiatky najväčších boháčov si oproti minulému roku pohoršil. Jeho spoločnosť Odyssey 44 sa zaoberá investíciami.

8. Ivan Jakabovič (43)

Vpravo
Zobraziť galériu (8)
Vpravo  (Zdroj: SITA, Topky)

Majetok: 425 miliónov eur

Spoluzakadateľ finančnej skupiny J&T Securities. Založil ju spolu s Patrikom Tkáčom. Veľký biznis rozbehli počas kupónovej privatizácie, kedy kupovali a predávali cenné papiere.

9. Miroslav Trnka (54)

Uprostred
Zobraziť galériu (8)
Uprostred  (Zdroj: SITA)

Majetok: 410 miliónov eur

Založil softvérovú firmu Eset zaoberajúcu sa antivírusovými programami. Pýši sa oceneniami ako Podnikateľ roka a IT osobnosť roka. Založil tiež nadáciu Zastavme korupciu.

10. Rudolf Hrubý (61)

Majetok: 390 miliónov eur

Je spolumajiteľom spoločnosti Eset. Dnes v nej figuruje ako konateľ. Zaoberá sa developerstvom.

Viac o téme: ForbesSlováciMiliardári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu