Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Úžerníci z východného Slovenska: Chudobným požičiavali peniaze, za 100-percentný úrok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

CHMINIANSKE JAKUBOVANY – Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove začal trestné stíhanie vo veci zločinu úžery a vzniesol obvinenie voči 35-ročnej žene a rovnako starému mužovi z obce Chminianske Jakubovany v okrese Prešov. Ako dnes informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová, trestná sadzba odňatia slobody v tomto prípade je zákonom stanovená na päť až dvanásť rokov.

Obvinení sa mali tohto skutku dopustiť tým, že po vzájomnej dohode od roku 2013 až doposiaľ v rodnej obci požičiavali rómskym obyvateľom rôzne finančné čiastky, dlžníci im potom museli vracať počas vyplácania sociálnych dávok peniaze s vopred určenou odplatou (úrokom) vo výške 100 percent. Tá bola v hrubom nepomere k zapožičanej finančnej čiastke. Peniaze mali poskytovať osobám žijúcim v biede, čím malo dochádzať k zneužívaniu ich tiesne.

Na úrokoch za požičané peniaze mali obvinení spôsobiť všetkým poškodeným škodu najmenej 10.500 eur. Obvinení boli umiestnení do cely policajného zaistenia a vyšetrovateľ na nich spracoval podnet na podanie návrhu na ich väzobné stíhanie.

Viac o téme: Chminianske Jakubovany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu