Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najviac pacientov na čakačkách má VšzP, najmenej Union ZP

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Najviac poistencov na čakacích listinách na zákroky vzhľadom k poistnému kmeňu má Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a najmenej zdravotná poisťovňa Union.

Štátna VšZP má na čakacích listinách v porovnaní so súkromnou Union ZP 12,5-násobne viac poistencov. Najväčší nárast počtu poistencov na čakacích listinách za obdobie od septembra 2011 do marca 2012 zaznamenala VšZP, a to viac ako o 110 percent. Také sú závery prieskumu Health Policy Institute (HPI).

Ako ukázal prieskum, na čakacej listine je evidovaných približne 20.000 poistencov, z čoho najviac pacientov čaká s gonartrózou (6210), koxartrózou (6160) a kataraktou – sivým zákalom (3016). "Na totálnu endoprotézu (TEP) bedrového alebo kolenného kĺbu sa u nás v priemere čaká približne 15 mesiacov a na operáciu katarakty asi tri mesiace," uvádza sa v analýze HPI.

Na TEP kolenného kĺbu majú najdlhšie čakať poistenci VšZP (548 dní) a najkratšie poistenci Union ZP (392 dní), ukázal prieskum. Na TEP bedrového kĺbu najdlhšie čakajú poistenci VšZP (518 dní) a najkratšie opäť poistenci Union ZP (407 dní). "Na operáciu katarakty čakajú poistenci všetkých poisťovní len s minimálnym rozdielom (11 dní), pričom najdlhšie čakajú poistenci poisťovne Dôvera (93 dní) a najkratšie poistenci Union ZP (82 dní)," uvádza sa ďalej v materiáli.

HPI poukázal, že čakacia lehota na TEP bedrového kĺbu sa od roku 2008 predĺžila približne o 6 týždňov, zo 441 na 481 dní. "Čakacia lehota na operáciu katarakty sa od roku 2008 predĺžila v priemere  viac ako o 40 percent, zo 62 na 88 dní," upozornila analýza. Celkovo najkratšie čakacie lehoty na najčastejšie ochorenia zaradzované na čakacie listiny má podľa jej záverov zdravotná poisťovňa Union.

Inštitút vzhľadom na situáciu odporúča ustanoviť zákonný nárok, aby pacienti vedeli, na aké služby majú nárok, v akom časovom horizonte a s akou mierou spoluúčasti. Taktiež by sa podľa HPI mali zaviesť jasné pravidlá, ako aj transparentnosť a zverejňovanie čakacích listín, čím by sa znížil výskyt príležitostí pre korupciu.

Poskytovateľ odporúča poistencovi plánovanú zdravotnú starostlivosť v prípade, ak by mal na zákrok čakať dlhšie ako tri mesiace. V zmysle zákona je zdravotná poisťovňa povinná zabezpečiť poistencovi úhradu plánovanej zdravotnej starostlivosti najneskôr do 12 mesiacov odo dňa zaradenia poistenca do čakacieho zoznamu. Výnimkou môže byť prípad, ak by náklady na zabezpečenie tejto plánovanej zdravotnej starostlivosti ohrozili úhradu tej neodkladnej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu