Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Počasie ako zo zlého sna: Meteorológovia vydali výstrahy, prichádza nebezpečný víkend

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Prvý jesenný deň sa nenechal zahanbiť a priniesol so sebou celú plejádu najneobľúbenejších prejavov počasia. Od nástrah si však neoddýchneme ani cez víkend a v niektorých oblastiach Slovenska urobia lepšie tí, ktorí ostanú doma.

Územie Slovenska sa podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) nachádza pod vplyvom tlakovej níže. Piatok bude oblačný až zamračený s dažďom alebo prehánkami, zrážky však môžu byť aj veľmi intenzívne. Najvyššia denné teplota dosiahne 16 až 20, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši len okolo 14 stupňov Celzia.

Nádej pre Slovákov, sezóna sa ešte len začne: Užitočné rady, ktoré by ste mali vedieť

Teplota na horách vo výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 9 stupňov Celzia. Fúkať bude severozápadný až severný vietor 4 až 10 m/s (15 až 35 km/h), na juhozápade a na juhovýchode miestami v nárazoch 14 až 19 m/s (50 až 70 km/h).

Počasie ako zo zlého
Zobraziť galériu (6)

Sobota

Pôsobenie tlakovej níže bude naďalej pretrvávať. Z veľkej oblačnosti a zamračenej oblohy môžeme na mnohých miestach očakávať dážď, ojedinele aj výdatné zrážky. Nočná teplota klesne na 13 až 7 stupňov Celzia. Denná teplota dosiahne 13 až 17, na severe len 10 stupňov Celzia. Viať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 3 až 7, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť aj 15 m/s (10 až 25, nárazy 55 km/h). Na horách si treba dať pozor na prudký vietor.

Počasie ako zo zlého
Zobraziť galériu (6)

Nedeľa

V nedeľu k nám od severu začne prúdiť studený arktický vzduch. Veľká oblačnosť prinesie v noci prehánky, na vrcholoch Tatier aj snehové. Cez deň bude od severozápadu oblačnosť ubúdať. Nočná teplota klesne na 12 až 5 stupňov, denná vystúpi na 13 až 18, na severe okolo 11 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Počasie ako zo zlého
Zobraziť galériu (6)

 

Meteorológovia dnes varujú pred dažďom a silným vetrom 

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred intenzívnym dažďom, ktorý dnes môže zasiahnuť časť západného, stredného i východného Slovenska. SHMÚ preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá platí do soboty (26.9.) 06.00 h.

Meteorológovia totiž ojedinele očakávajú výskyt dažďa s úhrnom zrážok od 30 do 50 milimetrov. Zároveň varujú pred silným vetrom, ktorý dnes môže zasiahnuť okresy - Malacky, Pezinok, Senec, Bratislava a Dunajská Streda. V týchto miestach sa ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 18 až 20 metrov za sekundu. SHMÚ preto vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá platí dnes od 14.00 do 21.00 h. Predpokladaná rýchlosť vetra, ako aj úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Piatkové výstrahy pred silným vetrom a zrážkami
Zobraziť galériu (6)
Piatkové výstrahy pred silným vetrom a zrážkami

Sobotné výstrahy pred silným vetrom a zrážkami
Zobraziť galériu (6)
Sobotné výstrahy pred silným vetrom a zrážkami

Viac o téme: Predpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu