Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Experti predpovedajú: Rok 2015 najteplejším v histórii, ten budúci má prekonať všetky rekordy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Zem prechádza radikálnou klimatickou premenou a podľa odborníkov bude nasledujúci rok ešte extrémnejší, ako rok 2015. Skeptici, ktorí tvrdili, že globálne otepľovanie sa spomalí, keď sa Zem znormalizuje, strácajú argumenty.

Podľa meteorológov z Met Office by teploty mohli najbližší rok hravo tromfnúť aj tohtoročné rekordy. Ak teda niektorí vedci tvrdili, že obavy klimatológov sú prehnané, poriadne sa pri vyvracaní teórií zapotia. Verili, že tempo klimatických zmien sa za posledných 17 rokov spomalilo. Finále „spomalenia“ však so sebou prináša nejeden neželaný efekt.

VIDEO Slovák odhalil tajomstvo klimatických zmien: Moje riešenia pozná Brusel aj OSN

Prognózy expertov hovoria, že v rámci obmedzovania emisií oxidu uhličitého treba prijať razantné opatrenia, ktoré môžu mať rozhodujúci dopad na globálne otepľovanie, pretože jeho následky sú čím ďalej tým viac zničujúce, uvádza The Independent.

Prirodzené fázy počasia sú zanedbateľné

Podľa výskumov svet vstúpil do fázy jedného z najsilnejších oceánskych prúdení El Niño už v minulom storočí. Nastala zmena klimatického systému, ktorá zvýšila globálnu teplotu a privodila extrémne počasie po celom svete. Abnormálne teploty sa najviac začali prejavovať v roku 2014 a je veľmi pravdepodobné, že rok 2016 bude ešte o level teplejší. El Niño, ktorému sme momentálne vystavení, zvyčajne trvá deväť mesiacov až dva roky, výnimočne sa však môže predĺžiť aj na štyri roky.

Experti predpovedajú: Rok 2015
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Podľa profesora Rowana Suttona sú teplotné fázy, ktoré udávajú charakter počasia aj na niekoľko rokov, pre našu planétu prirodzené a striedajú sa už tisícročia. S rastúcim množstvom skleníkových plynov v atmosfére sa však sa neustále prehlbujú.

„Veľa z týchto posunov sa deje bez vplyvu človeka. Vplyv, ktorému sme však vystavení teraz, je dielom človeka,“ doplnil Sutton s tým, že El Niño s pomocou emisií len zintenzívnilo inak prirodzene sa vyskytujúce javy. Ak však bude zaťažovanie planéty pokračovať, prirodzené javy budú v porovnaní s ľudskými dôsledkami len trpaslíkom. „Je veľmi pravdepodobné, že roky 2014, 2015 a 2015 budú po celom svete patriť medzi najteplejšie, aké boli kedy zaznamenané. To nie je náhoda. El Niño je dôležitým faktorom, ale odohráva sa na špici dlhodobého otepľovania spôsobeného ľudskou činnosťou,“ dodal Sutton.

Experti predpovedajú: Rok 2015
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Viac o téme: PočasieGlobálne otepľovanieKlimatické zmenyEl NiñoPrognóza 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu