Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Opozícia: Rušenie lôžok uškodí pacientom

BRATISLAVA - Zrušenie asi 6500 z 37.000 nemocničných lôžok, ktoré chce presadiť ministerstvo zdravotníctva, by podľa opozičných poslancov uškodilo pacientom.

Ministerstvo totiž navrhlo zrušiť tie druhy lôžok, ktorých je už v súčasnosti nedostatok, zhodli sa na zasadnutí zdravotníckeho parlamentného výboru viacerí poslanci opozície. Zámer ministerstva by sa mal dopracovať aj podľa koaličných poslancov. Minister zdravotníctva Ivan Valentovič sa k jednotlivým výhradám nevyjadril.

"To, čo Slovensku chýba, sú predovšetkým chronické lôžka," vyhlásil predseda parlamentného výboru Viliam Novotný z SDKÚ-DS expremiéra Mikuláša Dzurindu. Napriek tomu ministerstvo podľa neho navrhlo, aby v nemocniciach zaniklo 2400 chronických lôžok, na ktorých sa liečia napríklad dlhodobo chorí pacienti.

Najviac chorých je navyše podľa Novotného na východe Slovenska, ale približne polovica z plánovaného rušenia zasiahne práve dva východoslovenské kraje. "Chorobnosť je vyššia na východe Slovenska, je tam väčšia práceneschopnosť, napriek tomu chcete najviac redukovať na východe Slovenska," povedal Novotný. Podobné výhrady mala aj poslankyňa opozičného KDH Mária Sabolová.

Návrh ministerstva zdravotníctva by sa mal vylepšiť aj podľa koaličných poslancov. "Navrhované kroky možno nie sú ideálne," povedal Ján Zvonár z najsilnejšej vládnej strany Smer-sociálna demokracia, ktorá do funkcie nominovala ministra zdravotníctva Valentoviča.

Zrušiť lôžka bude navyše podľa opozície možné len prostredníctvom zdravotných poisťovní. Viacej než tretina z asi 5,4 milióna poistencov je však v súčasnosti poistená v súkromných zdravotných poisťovniach a tie sa s plánom ministerstva zdravotníctva nemusia stotožniť, povedal Novotný.

Minister očakáva, že po zrušení nedostatočne využívaných lôžok by sa v nemocniciach mohla efektívnejšie využívať asi miliarda korún. Peniaze by mohli ísť napríklad na zvýšenie platov zdravotníkov.

Ministerstvo však zatiaľ nevie, kedy návrh na rušenie lôžok predloží na rokovanie vlády. "Zatiaľ nevieme presne povedať časový horizont, bude to však ešte tento rok," reagovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková. Vláda by podľa nej mala rozhodnúť o novej minimálnej verejnej sieti zdravotníckych zariadení, ktoré určí najnižší možný počet lôžok v jednotlivých krajoch.

Celkovo by na lôžkovú zdravotnú starostlivosť malo ísť tento rok podľa odhadov necelých 23 miliárd korún z asi 90 miliárd Sk, s ktorými by malo hospodáriť slovenské zdravotníctvo. Nemocnice sú však vo viac než šesťmiliardovej strate a ďalšie približne štyri miliardy korún by si vyžiadal nárast miezd zdravotníkov v nemocniciach o 30 percent, ktorý požadovali odborári.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu