Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katolícka cirkev chce Slovákov naučiť počestnosti: Antikoncepcia zabíja!

Pochod za život Zobraziť galériu (3)
Pochod za život (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Celé Slovensko sa pripravuje na veľkú udalosť, ktorá môže zmeniť postoje žien a spoločnosti v dôležitých otázkach. Už o mesiac chcú kresťania docieliť zákaz interrupcií. Prečítajte si, aké sú hlavné argumenty katolíckej cirkvi.

Tohtoročný kresťanský Národný pochod za život sa bude konať 20. septembra 2015 a podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martina Kramaru sa bude Národný pochod za život zameriavať najmä na zlepšenie situácie tehotných žien v ťažkostiach, mamičiek, ktoré potrebujú pomoc. V tejto oblasti vidíme veľa možností na zlepšenie.“

Popôrodná FOTO, ktorá vzala svet útokom: Chceli ju zakázať, čo na ňu hovoríte vy?

Národným pochodom za život sa chce cirkev vyjadriť za zmeny v spoločnosti, ktoré by viedli k ochrane práva na život a dôstojnosti pre každého človeka od počatia po prirodzenú smrť. „Potrebu týchto zmien pociťujeme predovšetkým v oblastiach ľudských práv, legislatívy, školstva, zdravotníctva a médií,“ spresnil Kramara.

Skrytá forma potratu

Ciele pochodu sú však v rozpore s návrhom liberálnej strany SKOK, ktorá podporuje odluku štátu od cirkvi a snaha o zákaz interrupcií sa jej nepozdáva. U kresťanov by totiž neprešiel ani jej návrh na preplácanie antikoncepčných tabletiek zdravotnou poisťovňou: „Tento návrh nezodpovedá stanovisku cirkvi, ktoré je dlhodobo známe,“ prízvukoval Kramara. Hormonálna antikoncepcia totiž spadá do kategórie prípravkov zameraných proti ľudskému životu, ktorý chce cirkev chrániť. Rovnaký názor má cirkev aj na tzv. „tabletky po“, ktoré cirkev považuje za určitú skrytú formu potratu.

Pochod za život
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Štatistiky hovoria niečo iné

Na vyjadrenie exministra Daniela Krajcera, podľa ktorého zákaz nič nevyrieši, ale iba zvýši počet trpiacich žien, pretože budú nútené hľadať rôznych pokútnych šarlatánov, ktorí budú zákrok vykonávať načierno, reagoval Kramara protiargumentom a názor označil za klišé. „Menej antikoncepcie nebude znamenať viac potratov, pretože v skutočnosti pokles používania antikoncepcie nevedie automaticky k nárastu potratov. Štatistiky napríklad ukazujú, že za posledných 7 rokov počet žien používajúcich hormonálnu antikoncepciu klesol o vyše stotisíc. Zároveň však klesal aj počet interrupcií,“ uviedol Kramara a doplnil, že cirkvi veľmi záleží na živote a zdraví žien, no bude rozhodne stáť aj za ochranou života nenarodených detí napriek tomu, že to dnes nie je populárne či politicky korektné.

Počet mimomanželských detí stúpa

Na Slovensku sa vlani narodilo vyše 55.000 detí, z toho mimo manželstva 40 percent z nich. „Posledné roky dochádza k určitej transformácii rodinných typov,“ píše sa v správe o zdravotnom stave obyvateľstva Slovenska. Zmenu rodinných štruktúr majú tiež podľa odborníkov naznačovať aj posledné výsledky sčítania obyvateľstva z roku 2011. Takmer 50 percent detí v rodinách boli jedináčikovia. „Čo je podstatným psychosociálnym faktorom vo vývoji členov populácie,“ uvádza sa v správe. Za obdobie 2012 až 2014 bol počet narodených detí relatívne stabilný, na Slovensku pribudlo viac ako 165.000 detí. V sledovanom období bolo prvonarodených detí takmer 50 percent.

Pochod za život
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PotratAntikoncepciaNárodný pochod za život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu