Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia veštia Slovensku teplotnú apokalypsu: Najhoršia predpoveď od roku 1871!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Thinkstock)

BRATISLAVA - Odborníci si utierajú pot z čela. A to doslova. Zhodujú sa totiž, že takú extrémnu vlnu horúčav, akej svedkom sme dnes, ešte nezažili. Už roku 2003 si vysoké horúčavy vyžiadali v západnej Európe až 70-tisíc obetí a teraz vyčíňajú v strednej Európe. Situácia sa podľa nich vymkla spod kontroly.

Podľa portálu Meteoinfo.sk prežívame najhoršiu vlnu horúčav od roku 1871. Neznesiteľné teploty lámali rekordy už v júli a tie augustové v tieni vystreľujú na 38 stupňov Celzia, čo je viac ako teplota ľudského tela a pre organizmus zvyknutý na mierne pásmo môže byť takáto tropická klíma život ohrozujúca. Situácia s počasím sa podľa meteorológov vymkla spod kontroly a od začiatku roka prežívame najteplejšie mesiace na Zemi.

Na štvorici snímok z družice Meteosat-10 vidíme aktuálnu situáciu nad strednou Európou. Snímka vľavo hore je vo vidideľ...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on 7. srpen 2015

 

Leto sa začalo meniť

Leto sa správa inak, ako doteraz, myslia si meteorológovia, pretože horúci tropický vzduch z Afriky, ktorý tvorí súčasť subtropického pásu vysokého tlaku vzduchu sa posúva oveľa viac na sever, ako po minulé roky a desaťročia. Navyše, teplotné extrémy za uplynulé týždne spôsobili prehriatie európskeho kontinentu. Európa sa prestala ochladzovať a zavlažovať prostredníctvom studených frontov.

Záznam z termokamery: Takto vyzerá rozpálené Staromestské námestie v Prahe
Zobraziť galériu (3)
Záznam z termokamery: Takto vyzerá rozpálené Staromestské námestie v Prahe  (Zdroj: slowtv.playtvak.cz)

Tohtoročný mesiac júl  bol vyhlásený za najteplejší v histórii s priemernou mesačnou teplotou 25 stupňov Celzia na juhozápade. August však bude ešte extrémnejší. Slovensko podľa meteorológov skúšajú najhoršie horúčavy za posledných 145 rokov a verdikt znie jasne: toľko teplých dní idúcich po sebe sme ešte nikdy doteraz nezažili a keby sme ich zrátali, číslo by bolo porovnateľné s počtom najteplejších letných dní od roku 1871!

 

 

Peklo môže trvať celý mesiac!

Subtropické horúčavy, ktoré preverujú našu teplotnú odolnosť, sa zatiaľ na ústup nechystajú a môžu podľa odborníkov pretrvať až do konca augusta! Dvanásť subtropických dní idúcich po sebe sme podľa meteorológov v histórii Slovenska ešte nezažili. Najviac horúcich dní s teplotou nad 35 stupňov Celzia sme doteraz zaznamenali v lete 2012, ale išlo vtedy o 15 dní, ktoré netrvali vkuse. Odborníci zároveň upozorňujú, že ešte pred rokom 1990 boli takéto rekordy skôr výnimočné a tropických dní v lete sme zvykli namerať najviac päť. Záverom meteorológovia vyslovujú obavu, že ak sa budú vplyvom súčasnej abnormálnej situácie studené fronty pred vstupom na európsky kontinent rozpadať, august položí na lopatky všetky doterajšie rekordy.

Meteorológovia veštia Slovensku teplotnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: HorúčavaPredpoveď počasiaLeto 2015
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu