Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Európe vyčíňa divoké počasie: Nemci majú zaplavené ulice, Maďari počítajú škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ERFURT - Silné dažde zaplavili na východe Nemecka ulice a pivnice. Najviac postihnutým bol okres Eichsfeld v spolkovej krajine Durínsko, kde voda v noci nadnes zaplavila približne 50 miest vrátane diaľnice č. 38, uviedla polícia.

Aj na ďalších miestach Nemecka spôsobili búrky nepríjemnosti. V kempingu v brandenburskom Alt-Schadowe pozhadzovali stromy na autá, citovala požiarnikov agentúra DPA. Nikto však nebol zranený. 

V spolkovej krajine Durínsko sa utopil hasič. Voda v Durínsku zaplavila ulice aj pivnice, dočasne uzatvorená musela byť aj diaľnica A38. V Dolnom Sasku vyplavil dážď halu, v ktorej prenocovalo 200 utečencov.

V saskom Braunsdorfe udrel v nedeľu večer počas futbalového zápasu do ihriska blesk a 22 hráčov utrpelo ľahké zranenia. Regionálny denník Freie Presse, vychádzajúci v meste Kamenica (Chemnitz), informoval o 24 zranených hráčoch a dvoch divákoch. 

Víchrice spôsobili škody po celom Maďarsku; následky odstraňujú hasiči

Požiarnici v juhomaďarskej Čongrádskej župe a v Budapešti ešte aj dnes odstraňujú následky nedeľňajších búrok. Silný vietor v mnohých obciach krajiny poškodil strechy a elektrické vedenie a vyvracal stromy. V Segedíne dokonca horel rodinný dom zasiahnutý bleskom.

Podľa hovorcu Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám (OKF) Mártona Hajduho volali v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe hasičov na pomoc v takmer 90 prípadoch. Z kempingu v Dunakiliti sa pre silný dážď mnohí rozhodli odísť - viacerým poskytli útočisko v miestnej škole.

V obci Vállaj v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe poškodil vietor strechy 11 obytných budov. Jeden z poškodených domov sa stal neobývateľným. V obciach pri maďarsko-rumunských štátnych hraniciach poškodila víchrica stĺpy elektrického vedenia. Dodávka elektriny na 45 odberných miestach bola dočasne prerušená. Podľa OKF sa pri týchto búrkach nikto nezranil.

Viac o téme: PočasieDážď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu