Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kotleba zrušil medzinárodný festival: VIDEO Desať rokov úspechov označil za dekadentné umenie

Marián Kotleba Zobraziť galériu (2)
Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Kotleba opäť pobúril. Tento raz zrušil renomovaný medzinárodný festival. Prvýkrát po desiatich rokoch tak v Banskej Bystrici ľudia neuvidia festival moderného tanca. Pritom stačil iba podpis župana Banskobystrického kraja, ale všetko je nakoniec inak. A dôvod? Podľa Kotlebu ide o dekadentné umenie!

Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici muselo zrušiť festival Dni tanca pre vás, pretože predseda župy Marian Kotleba nepodpísal zmluvy na čerpanie dotácií, ktoré divadlo získalo od ministerstva kultúry. Podľa svojich slov nechce podporiť dekadentné, teda úpadkové, umenie. "Po období niekoľkomesačných príprav a jednaní, ktoré predchádzali októbrovému uvedeniu festivalu Dni tanca pre vás /Fokus Švajčiarsko, Vám s veľkým sklamaním a poľutovaním oznamujeme, že Divadlo Štúdio tanca nemôže ďalej pokračovať v realizácii festivalu," píšu organizátori na svojej stránke.

Kotleba zrušil medzinárodný festival:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: archív)

Stačil jeden podpis

Dôvodom zrušenia má byť neochota podpísať granty z Ministerstva kultúry SR, ktoré Maďaričov rezort Divadlu pridelil. Kotleba to jednoducho neurobil a tak zdroje potrebné na predstavenie, ale aj prevádzku divadla jednoducho nie sú.
 
"Približne v období polovice júla sme sa dozvedeli, že predseda Banskobystrického kraja, p. M. Kotleba nepodpísal  naše zmluvy na čerpanie grantov, ktoré divadlo získalo od Ministerstva kultúry SR. Nejde len o zmluvu k októbrovému festivalu, ale aj o zmluvy pre uvádzanie hosťujúcich umelcov  na pôde nášho divadla a tiež  pre vznik nových inscenácii – sú to projekty, ktorých realizácia bežala už v prvom polroku 2015. Finančné prostriedky získané z dotačného systému Ministerstva kultúry SR tvoria základ rozpočtu festivalu a bez ich postúpenia do rozpočtu divadla nie je možná jeho realizácia."
 

Je to dekadentné umenie

"Predseda BBSK nemá záujem na rozvoji tohto smeru dekadentného "umenia", preto sa rozhodol, že spomínané dotácie pre Divadlo Štúdio tanca nepodpíše," povedal riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík. Pripomenul, že aj v prípade dotácií z ministerstva kultúry ide o peniaze, na ktoré sa skladajú všetci daňoví poplatníci a ktoré treba míňať s uvážením.
 
"Predstaviteľov Úradu BBSK trápia v prvom rade skutočné problémy obyvateľov kraja, a preto vždy podporia radšej rozumné projekty zamerané napríklad na rozvoj knižníc a múzeí než tanečné predstavenia nahých chlapov v Divadle Štúdio tanca," zdôraznil Uhrík s tým, že nepodpísanie dotačných zmlúv v žiadnom prípade nemá vplyv na zákonom stanovené povinné financovanie divadla zo strany VÚC.
 
Z Kotlebu si kvôli tomu robia žarty
 

Ing. Mgr. Art. Marian Kotleba - znalec dekadentného umenia

Posted by Naše Slovensko on 7. august 2015

Je ohrozená aj prevádzka divadla

Problémy pre Divadlo týmto nekončia. Podľa vlastných slov je dokonca "bytostne ohrozená aj samotná prevádzka divadla." Organizátori sú naozaj sklamaní. To, čo považuje Kotleba za dekadentné umenie, naopak umelci veľmi podporujú. "Pociťujeme skutočný zármutok z toho, že našim divákom nemôžeme priniesť vynikajúci festivalový program, ktorý sme vďaka podpore  Ministerstva kultúry SR, švajčiarskej  kultúrnej  nadácie  Pro Helvetia  a Švajčiarskeho veľvyslanectva na Slovensku  pripravili. Bez podpory a pochopenia činnosti našim zriaďovateľom  nie je možné, aby sme naďalej vykonávali našu prácu na požadovanej profesionálnej úrovni," píšu organizátori.
 

Takto vyzerá podľa Kotlebu dekadentné umenie

Pod oknami Úradu BBSK bude "pohreb"

Zrušenie 11. ročníka tradičného festivalu Dni tanca pre vás a ohrozená existencia profesionálneho tanečného Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici vyvolali v meste pod Urpínom rozhorčenie. Dôvodom je fakt, že predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nepodpísal zmluvy na čerpanie dotácií, ktoré divadlo získalo od ministerstva kultúry. Počas dnešného rokovania Zastupiteľstva BBSK chcú aktivisti zorganizovať na Námestí SNP o 13.00 h, teda priamo pod oknami Úradu BBSK, "symbolický pohreb slovenskej umeleckej tvorivosti". Informovali o tom na sociálnej sieti.

Divadelní profesionáli vyzývajú M. Kotlebu, aby Divadlo Štúdio tanca pokračovalo

Výbor Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov včera napísal otvorený list predsedovi Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianovi Kotlebovi, v ktorom vyjadril znepokojenie nad tým, že Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici musí rušiť festival Dni tanca pre vás. Dôvodom má byť jeho nepodpísanie zmluvy na čerpanie dotácií, ktoré divadlo získalo od ministerstva kultúry. V mene obce divadelných kritikov združených do uvedenej organizácie Kotlebu vyzýva, aby neodkladne podpísal zmluvy a divadlu tak umožnil ďalej pokračovať v realizácii festivalu ako aj bežných prevádzkových aktivít.
 
"S veľkým znepokojením sme prijali správu o zrušení festivalu Dni tanca pre vás, ktorého 11. ročník divadlo pripravovalo. Vedenie divadla na svojej webovej stránke uvádza ako dôvod, že ste nepodpísali zmluvy na čerpanie dotácií, ktoré divadlo získalo od Ministerstva kultúry SR, ba ani zmluvy k ďalším projektom, čím ste ohrozili nielen budúce, ale aj už prebiehajúce aktivity tohto divadla," píše sa v otvorenom liste.
 
Podľa divadelných profesionálov Divadlo Štúdio tanca je etablované tanečné divadlo, ktoré oprávnenosť svojej existencie potvrdzuje každoročne umeleckými výsledkami. Patrí medzi subjekty, ktoré pravidelne prezentujú svoju tvorbu za hranicami Slovenska. Okrem tanečných inscenácií sa venuje vzdelávaniu publika a ďalším činnostiam i aktivitám pre verejnosť.
 
"O prideľovaní dotácií z dotačného programu MK SR rozhoduje minister kultúry a jeho poradné orgány a komisie, ktoré sa každoročne zostavujú z teatrológov, prekladateľov, režisérov, kritikov a ďalších divadelných profesionálov. Považujeme za neprípustné, aby ste z Vašej pozície spochybňovali rozhodnutie ministra kultúry vytvorené na základe odporúčaní renomovaných odborníkov a svojvoľne pristupovali k prideľovaniu financií kultúrnym inštitúciám v pôsobnosti BBSK. Je to nebezpečný precedens, ktorý by viedol k neodbornému rozhodovaniu o existencii kultúrnych inštitúcií, ktorých činnosť je významná nielen na regionálnej, ale aj národnej úrovni," uvádza sa ďalej v liste.
 

Divadlo podľa župy často presahuje hranice slušnosti a dobrých mravov

BBSK je zriaďovateľom celkovo 22 subjektov v odbore kultúry a cestovného ruchu, medzi ktorými sa nachádzajú múzeá, knižnice, hvezdáreň, osvetové strediská a tri divadlá. Jedným z nich je Divadlo Štúdio tanca.

"V zmysle zákonov o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a verejnej správy sú z rozpočtu VÚC hradené všetky mzdové náklady všetkých zamestnancov divadiel a kultúrnych inštitúcií, vrátane Divadla Štúdio tanca. Z rozpočtu VÚC je takisto preplácaná aj väčšina prevádzkových nákladov inštitúcií (stravovanie, energie, nájom budov). Konkrétne za rok 2015 bolo doposiaľ preplatených dokopy 95 percent všetkých prevádzkových nákladov kultúrnych inštitúcií. Nie je teda pravdou tvrdenie, že Úrad BBSK nezabezpečil prevádzku tohto zariadenia. Zvyšok prevádzkových nákladov si inštitúcie musia hradiť z vlastných príjmov, akým je napríklad predaj vstupeniek. Presne tak je to aj u ostatných subjektov," vysvetlil Milan Uhrík.

"Divadlo Štúdio tanca zameriava svoju tvorbu najmä na alternatívnu tanečnú produkciu, často presahujúcu hranice slušnosti a dobrých mravov. Na túto činnosť dostáva okrem zákonom stanovených platieb na mzdové a prevádzkové náklady z rozpočtu VÚC aj podozrivo veľké dotácie z ministerstva kultúry. V roku 2015 dosiahla výška týchto mimoriadnych dotácií sumu prevyšujúcu 50.000 eur," dodal riaditeľ Úradu BBSK.

Podľa Uhríka Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici, ktoré má približne dvojnásobný počet zamestnancov a odohrá takmer štyrikrát toľko predstavení než Divadlo Štúdio tanca, dostalo z ministerstva kultúry len polovičnú dotáciu.

Kotleba neprišiel na zasadnutie krajských poslancov

Dnešné zasadnutie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa neuskutočnilo, pretože predseda BBSK Marian Kotleba neprišiel na rokovanie. Poslanci však trvali na jeho účasti.

Ako pre TASR vysvetlil riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík, predsedovi BBSK v tom zabránili nečakané súkromné dôvody, ktoré sa týkajú zdravotného stavu jeho matky. "Pán predseda ešte vo štvrtok (6.8.) všetko zariadil tak, aby sa zasadnutie mohlo konať. Vedením 20. zasadnutia zastupiteľstva BBSK poveril člena poslaneckého zboru Jozefa Šimka," konštatoval Uhrík s tým, že poslancom nebránilo nič v rokovaní, preto je nepochopiteľné, že sa takto rozhodli. Poslanecký zbor bol totiž uznášaniaschopný a ako dodal Uhrík, predseda BBSK nemá ani hlasovacie právo.

Viac o téme: FestivalŽupanBanská BystricaMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu