Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Fiasko protestu proti utečencom: Gabčíkovo si vydýchlo, Kotleba na polícii

Protest v Trnave Zobraziť galériu (11)
Protest v Trnave (Zdroj: Jan Zemiar)

TRNAVA - Demonštranti proti utečencom, ktorí sa dnes popoludní vybrali z Trnavy do Gabčíkova, sa do obce nedostali. Polícia im zabránila vstúpiť do dediny pre iné podujatie, ktoré bolo vopred avizované na rovnakom mieste. Išlo o cvičenie miestnych záchranárov. Novinárom to povedala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Akciu prišli do obce okrem ľudí, ktorí išli z Trnavy, podporiť slovenskí, ale i maďarskí extrémisti zo strany Jobbik. Tí podľa vlastných slov prišli preto, aby vyjadrili svoj nesúhlas s tým, ako koná vláda, ale aj s tým, aby migrantov umiestnili do Gabčíkova. V dave asi 100 ľudí bolo vidieť maďarské vlajky, vlajku Jobbiku i transparent v maďarčine, ktorý znamenal "Utečencov tu nechceme". Polícia po celý čas dohliadala na poriadok.

Prvou zastávkou bola dnes Trnava, kde protestujúci demonštrovali proti "diktátu Európskej únie“, v centre mesta bolo asi dvesto členov a priaznivcov Ľudovej strany Naše Slovensko. Zaobísť sa však museli bez lídra strany Mariana Kotlebu, ktorý bol na dnešné popoludnie predvolaný na podanie vysvetlenia na políciu. Rečníci okrem obáv z islamizácie Slovenska pripomínali blížiace sa parlamentné voľby. Po skončení protestného zhromaždenia sa vydali do Gabčíkova, kde chceli oceniť obyvateľov obce za jej odmietnutie utečeneckého tábora v nedávnom referende. 

Protest v Trnave proti
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Minister vnútra Robert Kaliňák sám nevie, kedy prídu do Gabčíkova prví utečenci z Rakúska. Podľa Migračného úradu SR malo 250 ľudí prísť v auguste, ďalších 250 tento mesiac. Riaditeľ MÚ SR Bernard Priecel však dátum príchodu takisto konkretizovať nevedel.  Obyvatelia Gabčíkova s prijatím 500 utečencov z Rakúska nesúhlasia. Dôkazom bolo miestne referendum v nedeľu 2. augusta, v ktorom migrantov a zriadenie dočasného utečeneckého tábora odmietli. Proti táboru v obci bolo 96,67 percenta občanov, a teda 2 501 z obyvateľov, ktorí plebiscit podporili. 

Šéf rezortu vnútra podpísal 21. júla s rakúskou rezortnou kolegyňou Johannou Miklovou Leitnerovou dohodu o dočasnom ubytovaní 500 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Prídu do Gabčíkova z rakúskeho tábora Traiskirchen. Dohoda platí na dva roky. Migračný úrad rezortu vnútra uviedol, že azylové konanie by malo byť rýchle.

Protest v Trnave
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ešte krátko pred oficiálnym začiatkom akcie organizovanej Ľudovou stranou Naše Slovensko došlo k incidentu, keď účastníci stretnutia slovne napadli mladého študenta a roztrhali mu plagáty, ktorými prišiel vyjadriť svoj nesúhlas so zhromaždením.

„Bolo na nich napísané 'Hanbím sa za vás' a na druhom zasa otázka 'Toto je Slovensko?' Vraj mi slušne povedali, aby som neprovokoval. V skutočnosti mi ich vytrhli z ruky, roztrhali ich a zahodili do koša. Myslím si, že námestie je verejný priestor. Ľudia sa tu rozhodli protestovať, aj keď je to skôr predvolebná kampaň. Ja som sa zasa rozhodol vyjadriť svoj názor,“ povedal po incidente 24-ročný študent Jakub.

Opozičný aktivista počas protestu
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: UtečenciMarián Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu