Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový volebný prieskum ukázal, ktoré strany sa dostanú do parlamentu: Smer naháňa Procházka

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Až sedem politických strán v Národnej rade. SMER-SD naďalej vedie, aj keď s poklesom oproti pár mesiacov dozadu. Jej najväčším súperom je Sieť Radoslava Procházku.

Ak by sa voľby do slovenskej Národnej rady konali teraz, uspelo by až sedem politických subjektov (v čase začiatku merania verejných nálad ešte nebola oficiálne oznámená kooperácia hnutí OĽaNO a NOVA). Najväčšiu podporu voličov má v súčasnej dobe strana SMER-SD v čele s Robertom Ficom, a to nehľadiac na dozvuky aféry „Váhostav“. V tejto chvíli vyjadrilo strane podporu 32,4 percenta opýtaných. Od v poradí druhej strany Sieť ju delí viac ako 21 percentuálnych bodov.

Aktuálne meranie potvrdzuje, že najväčším súperom pre SMER je strana bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházku Sieť, ktorá získala podporu 11,1 percenta. 11,2 percenta opýtaných sa zatiaľ nerozhodlo, ktorá strana alebo hnutie dostane vo voľbách ich hlas.

Agentúra Phoenix Research online uskutočnila v dňoch 28. 6. – 17. 7. 2015 prieskum verejnej mienky online formou. Výberovú vzorku tvorilo 1 077 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a národnosti. Z aktuálneho výskumu vyplýva, že volieb do Národnej rady by sa v júli tohto roku zúčastnilo 57,7 percenta oprávnených voličov (voličská účasť v predčasných voľbách v roku 2012 bola 59,11 percenta).

Bronzovú priečku obsadila strana Most-Híd s nameranými 7,4 percentami (vo voľbách v roku 2012 získala strana 6,89 percenta). S miernym odstupom ju nasleduje KDH so ziskom 7 percent (vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 8,82 percenta). Na piate miesto sa dostalo hnutie OĽaNO s výsledkom 6,6 percenta (vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 8,56 percenta).

Skupinu strán a hnutí, ktoré by zasadli v slovenskom parlamente, uzatvára SNS so ziskom 6,5 percenta podpory (vo voľbách v roku 2012 získala strana 4,56 percenta a do Národnej rady sa vtedy nedostala) a hnutie SaS s 5,1 percentami voličských sympatií (vo voľbách v roku 2012 získalo hnutie 5,88 percenta).

Tesne pred bránami Národnej rady sa v júli ocitla SMK s nameranými 4,3 percentami podpory. Zostávajúce strany sa už pohybujú v rozpätí jedného až dvoch percent voličskej podpory: ide o stranu SDKÚ-DS (2,2 percenta), hnutie NOVA (2 percenta), stranu TIP (0,9 percenta), SKOK! (0,7 percenta) a ĽS NS (0,6 percenta).

Viac o téme: VoľbyParlamentStranyPrieskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu