Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenskom otriasli ďalšie protesty kvôli utečencom: Demonštráciu predčasne ukončili!

Účastníci protestu proti utečencom, islamizácii a politike Európskej únie Zobraziť galériu (7)
Účastníci protestu proti utečencom, islamizácii a politike Európskej únie (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Do centra Žiliny dnes zamierili stovky ľudí, ktorí chcú za účasti Mariana Kotlebu protestovať proti príchodu imigrantov na Slovensko. V tom istom čase sa len kúsok od Námestia Andreja Hlinku s demonštráciou ĽSNS sa konal Protest proti zhromaždeniu kotlebovcov v Žiline. Ľudia sa obávali stretov medzi opozičnými skupinami a vandalizmu.

Vaše tipy, námety a fotografie z protestov nám posielajte na tipy@topky.sk.

Protest narušil iba jeden demonštrant

Zhromaždenie proti islamizácii, utečencom a politike Európskej únie na žilinskom Námestí Andreja Hlinku, i protizhromaždenie odporcov prejavov xenofóbie, rasizmu a nenávisti na Mariánskom námestí sa skončili bez vážnejších incidentov. Časť pravicových radikálov sa presunula na Mariánske námestie, kde obsadili letné terasy.

Protestné zhromaždenie pravicových extrémistov na Námestí Andreja Hlinku, kde sa podpisovala aj petícia proti príchodu imigrantov na Slovensko, narušil iba dlhovlasý muž, ktorý vyprovokoval bitku. Polícia ho spacifikovala. Zhromaždenie odporcov násilia na Mariánskom námestí sa zaobišlo bez incidentov. Jeho súčasťou bol kultúrny program, ktorý svojou prítomnosťou podporilo aj niekoľko desiatok účastníkov hudobného festivalu Pohoda v Trenčíne. Tí do Žiliny pricestovali autobusom a osobnými automobilmi.

16.30 Ako Topky informoval Peter Cibulka z Protestu proti zhromaždeniu kotlebovcov v Žiline, protestujúci na vedľajšom Námestí Andreja Hlinku sa pomaly začínajú rozchádzať: „Atmosféra na Mariánskom námestí je fantastická a pokojná, prebiehajú tu koncerty. Bojíme sa však, aby sa medzi nás nepriplietli aj účastníci druhého protestu, pretože demonštráciu začínajú rozpúšťať.“

Začali s neplánovaným oneskorením

S takmer polhodinovým oneskorením v porovnaní s pôvodne plánovanou 15. hodinou sa dnes na Námestí Andreja Hlinku v Žiline začalo protestné zhromaždenie proti utečencom, islamizácii a politike Európskej únie. Súbežne s protestom pravicových radikálov sa začalo na neďalekom Mariánskom námestí protizhromaždenie odporcov prejavov xenofóbie, rasizmu a nenávisti.

Účastníci protestu proti utečencom,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Obe zhromaždenia sú zatiaľ pokojné, na Námestí Andreja Hlinku sa zhromaždilo okolo 300 prívržencov Ľudovej strany – Naše Slovensko a zoskupenia Vzdor Kysuce. Na obchodnom centre na Námestí Andreja Hlinku sa na svetelnej tabuli s reklamou strieda nápis Sme otvorené mesto a vy to nezmeníte s nápisom Vitajte v desiatich jazykoch.

Účastníci protestu proti utečencom,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Podľa žilinského krajského policajného hovorcu Radka Moravčíka polícia situáciu monitoruje a v prípade, ak dôjde k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zaistenie nápravy a obnovenie verejného poriadku. Podujatie monitoruje dostatočný počet policajtov a pripravené sú aj technické prostriedky, s pomocou ktorých polícia dohliada na zabezpečenie verejného poriadku, ochranu života, zdravia a majetku občanov.

Obe strany využili slobodu prejavu

„Spoločne musíme Európu a Slovensko ubrániť pred inváziou imigrantov!“ vyhlasujú prívrženci Mariana Kotlebu, ktorí dnes od 15.00 zapĺňajú Námestie Andreja Hlinku v Žiline a rozísť by sa mali okolo 18.00. Na Facebooku potvrdilo účasť zhruba 1 400 demonštrantov. V rovnakom čase ohlásila konanie protestu aj neformálna platforma Žilina bez náckov. „Po udalostiach z nedávneho protestu v Bratislave nechceme, aby sa niečo podobné udialo v našom meste. Chceme ich vysmiať a ukázať im, že náckov v Žiline nechceme a nebudeme tolerovať. Že nás je dosť, normálnych a slušných ľudí. Protestujeme proti šíreniu kultúry strachu a zaberaniu verejného priestoru na Slovensku prejavmi xenofóbie, rasizmu a nenávisti,“ tvrdia stúpenci opozičnej protestujúcej skupiny.

Slovenskom otriasli ďalšie protesty
Zobraziť galériu (7)

„Mesto Žilina a ja ako osoba si ctíme zákony Slovenskej republiky. Sloboda prejavu a zhromažďovania sa je ústavné právo občanov SR, preto nemôžeme protestný pochod bez príčiny zakázať. Na druhej strane však odcudzujem prejavy akejkoľvek agresivity či rasovej neznášanlivosti. Protest občanov by nemal byť zneužívaný na politickú propagáciu určitej skupiny, ale má to byť prejav ich presvedčenia. Preto vyzývam všetkých organizátorov aj účastníkov zhromaždenia, aby dodržiavali zákony a dbali na poriadok a pokojný priebeh plánovaného zhromaždenia,“ vyzýva primátor mesta Žilina Igor Choma v súvislosti s protestom ĽSNS.

Prídu aj autobusy z Pohody

Súčasťou Protestu proti zhromaždeniu kotlebovcov v Žiline je aj neformálna verejná zbierka. „Chceme v nej prispieť vybranej organizácii, ktorá sa venuje práci s utečencami, jedným eurom za každého účastníka kotlebovského zhromaždenia, a tak ospravedlniť konanie takéhoto zhromaždenia v našom meste. Financiami prispeje Stanica Žilina-Záriečie, Mestské divadlo Žilina aj jednotlivci podieľajúci sa na našom proteste. Oslovili sme aj trenčiansky festival Bažant Pohoda, na ktorom sa stretávajú v rovnakom čase otvorení, tolerantní a slobodní ľudia,“ dodal riaditeľ kultúrneho centra Stanica Stanica Žilina-Záriečie Marek Adamov.

Už hodinu pred protestom boli na Mariánskom námestí pripravené transparenty
Zobraziť galériu (7)
Už hodinu pred protestom boli na Mariánskom námestí pripravené transparenty

Opozičný protest bude moderuje riaditeľ Mestského divadla Anton Šulík a program spestria aj známi slovenskí hudobníci - violončelista a organizátor festivalu Konvergencie Jozef Lupták, raperi Bene a Lyrik (Modré hory), Dáša fon Fľaša, Juraj Šulek, Michaela Hrbáčková a ďalší. Súčasne prídu z hudobného festivalu Pohoda dva autobusy s účastníkmi, ktoré protestujúcich po skončení demonštrácie odvezú naspäť.

Medzi znepriatelenými skupinami došlo k napadnutiu
Zobraziť galériu (7)
Medzi znepriatelenými skupinami došlo k napadnutiu  (Zdroj: SITA)



 

Viac o téme: ProtestUtečenciImigrantiŽilinaKotlebaĽSNS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu