Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Búrky terorizujú aj Maďarsko: Hasiči majú plné ruky práce, v Budapešti narušená doprava!

Počasie v Maďarsku Zobraziť galériu (2)
Počasie v Maďarsku (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ – Stovky núdzových volaní zaznamenali iba dnes do podvečerných hodín z oblastí v Maďarsku zasiahnutých prudkými búrkami. Vo vysielaní televíznej stanice M1 to povedal zastupujúci hovorca Celoštátneho riaditeľstva pre ochranu pred katastrofami.

Dániel Mukics uviedol, že väčšinu z vyše 380 volaní zaregistrovali z Vašskej, Rabsko-mošonsko-šopronskej, Vesprémskej a Stoličnobelehradskej župy. Hlásenia prichádzajú permanentne však aj z iných oblastí krajiny, hlavné mesto Budapešť nevynímajúc. V maďarskej metropole zaznamenali viac ako 670 núdzových telefonátov.

Vo väčšine prípadov ide o vyvrátené stromy alebo popadané konáre, v niektorých lokalitách však došlo aj k vyvráteniu stĺpov verejného osvetlenia. Ojedinelo sú hlásené aj poruchy v zásobovaní elektrickým prúdom.

Prudký nárazový vietor na viacerých miestach poškodil strechy budov, komíny, inde museli hasiči odčerpávať vodu zo zatopených, nižšie položených priestorov. Pre viaceré maďarské župy vydali tamojší meteorológovia najvyšší stupeň varovania pred extrémami počasia, ktorý platí až do dnešnej polnoci.

Počasie v Maďarsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Medzi lokality, pre ktoré platí druhý stupeň varovania, patrí aj jazero Balaton. V Budapešti mala problémy mestská hromadná doprava, a to na viacerých autobusových, električkových i prímestských linkách. Tretia trasa metra dnes v úseku od Deákovho námestia do Köbánye-Kispestu nepremáva, dočasne ju nahradia autobusy, informovala agentúra MTI.

Rozmary počasia narušujú aj prevádzku budapeštianskeho letiska, kde napríklad stroj spoločnosti Wizz Air zo švédskeho Göteborgu pristál až na druhý pokus. Lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce do Trevisa muselo kvôli intenzívnym zrážkam 15 minút čakať na štart. Lietadlá spoločnosti Easy Jet z Londýna a Lufthansy z Frankfurtu nad Mohanom pristáli v Budapešti po tom, čo absolvovali značnú okľuku. Ďalšie stroje čakajú na možnosť pristátia nad letiskom.

Veľké problémy hlási aj prevádzkovateľ železničnej dopravy. Vlaky meškajú na celom území Maďarska od 30 do 140 minút, niektoré až 180-220 minút.

Viac o téme: BúrkyMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu