Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kiska rokoval s britským princom Charlesom: Poklonil sa pamiatke padlých letcov

Prezident Andrej Kiska sa stretol s princom Charlesom
Prezident Andrej Kiska sa stretol s princom Charlesom (Zdroj: SITA)

WINDSOR – Slovenský prezident Andrej Kiska sa v pondelok počas svojej dvojdňovej návštevy Británie stretol na Windsorskom hrade s britským následníkom trónu princom Charlesom. Počas približne 40-minútového rozhovoru s vylúčením verejnosti hovorili obaja štátnici o rôznych témach, najmä o dobročinnosti a start-upoch.

Britský princ sa slovenského prezidenta pýtal aj na vzťahy v rámci Európskej únie, ako aj na energetickú závislosť Slovenska od Ruskej federácie a spôsob, ako takúto závislosť riešiť. Podľa Kiskových slov sa však s britským následníkom trónu venovali najmä téme, ktorá im je obom najbližšia, a tou je charitatívna činnosť.

V súvislosti s charitou vyzdvihol slovenský prezident úsilie princa Charlesa, ktorý podporuje dobročinnosť vo viacerých smeroch, a jedným z nich je zakladanie nových start-upov v rôznych oblastiach ľudskej činnosti. Vďaka Charlesovmu úsiliu sa podľa Kisku podarilo v Británii založiť niekoľko desiatok tisíc úspešných start-upov, ktoré sú úspešnými natoľko, že už sami prispievajú do charity, ktorú Charles založil.

Podľa slovenského prezidenta sa britský princ angažuje vo viacerých projektoch v Škótsku, ktorých cieľom je odstránenie vysokej kriminality, nezamestnanosti a nízkej vzdelanosti. Obaja štátnici v súvislosti s podobnými témami rokovali aj o problematike rómskych osád na Slovensku.

Kiska sa poklonil pamiatke padlých slovenských a českých letcov 

Slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý je na dvojdňovej návšteve Británie, navštívil pri obci Brookwood jeden z najväčších vojenských cintorínov v Británii, kde sa poklonil pamiatke slovenských a českých príslušníkov britského Kráľovského letectva (RAF), ktorí padli počas druhej svetovej vojny.

Za účasti veteránov druhej svetovej vojny, predstaviteľov veľvyslanectiev a ozbrojených síl SR, ČR a Británie, ako aj rodinných príslušníkov padlých, položil Andrej Kiska veniec k pomníku československých letcov, ktorí v službách RAF zahynuli v boji proti nacizmu.

V Brookwoode sa Andrej Kiska po krátkom, ale dojímavom akte kladenia vencov stretol so žijúcou legendou slávnej 311. bombardovacej perute RAF, generálom vo výslužbe Ivanom Ottom Schwarzom (91), s ktorým prezident absolvoval prechádzku k breze zasadenej medzi hrobmi slovenských a českých letcov pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe. V neformálnom rozhovore si slovenský prezident a hrdina vzdušných bojov nad Európou sľúbili, že generálove 100. narodeniny oslávia spoločne v prezidentskom paláci. 

Viac o téme: Princ CharlesAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu