Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hlavnou motiváciou mnohých účastníkov protestu bolo násilie, tvrdí Kiska

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska tvrdí, že hlavnou motiváciou mnohých účastníkov sobotňajšej (20.6.) demonštrácie proti utečencom v Bratislave bolo nepochybne násilie. Inak sa podľa neho nedá vysvetliť napadnutie cyklistického podujatia v Bratislave a náhodných okoloidúcich. Uviedol to na svojej facebookovej stránke.

"Demonštranti hádzali do ľudí kamene a ničili policajné autá. Chcem dôrazne odsúdiť všetky prejavy násilia,“ skonštatoval. Slovensko podľa neho nie je ani krajinou vstupu masovej vlny imigrantov, ani nepatrí k cieľovej krajine ich záujmu. "V skutočnosti máme takmer nulovú skúsenosť a každý rok minimálny počet udelených azylov. Zato v postojoch, ktoré k tomu formulujeme, máme hneď od začiatku silné slová a kategorické súdy. Myslím si, že v takto nastavenej debate by bolo užitočné sa na moment stíšiť a potom znovu začať tak, aby sme rozlišovali aspoň to základné,“ uviedol Kiska.

Ďalej tvrdí, že musíme rozlišovať medzi ekonomickou migráciou a utečencami – ženami, deťmi a mužmi, ktorí unikajú pred systematickým a cieleným vraždením. „Riskujú život plavbou cez more, aby unikli takmer istej smrti. Kvóty nie sú riešením. Ale je našou morálnou povinnosťou pomôcť ľuďom v ohrození života,“ doplnil. Podľa neho neexistujú ľahké riešenia tohto problému. "Ale nemôžeme nechať všetko na najviac vyťažené štáty. Ak nezačneme spolupracovať, z európskeho problému sa stane globálny,“ dodal.

Podľa Kisku je diskusia o utečencoch diskusiou o nás samých a o našich hodnotách. "Ak nedokážeme vysvetliť, prečo je dôležité pomôcť ľuďom v núdzi, prenecháme priestor extrémistom. A to nesmieme dopustiť,“ uzavrel.

Viac o téme: ProtestNeonacistiAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu