Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Meteorológovia zverejnili veľkú predpoveď počasia na celé leto: Slováci, utekajte k moru!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA/ZÁHREB – Najvyšší čas plánovať dovolenku, hovoríme si sediac v kancelárii, čakajúc na božské dva týždne v prímorskom letovisku. Keď ste už pokročili tak ďaleko, že ste našporili na svoju dovolenku, my vám prezradíme, kedy bude najvhodnejší čas na jej strávenie a prečo by ste v lete nemali sedieť doma.

Chorvátsky portál Klima.hr uvádza, že leto bude na základe predpovedí Európskeho centra strednodobých predpovedí zrejme teplejšie, ako zvyčajne. Súčasne by leto malo byť sprevádzané podpriemerným množstvom zrážok, tým pádom nám nehrozí také daždivé leto ako minulú sezónu. Takmer na celom území Chorvátska meteorológovia v lete očakávajú nadpriemerné teploty, pričom najteplejšie by malo byť v auguste. Výnimkou by mohol byť len sever územia, kde predpovedajú tento rok iba priemerné teploty a väčší úhrn zrážok najmä v júni.

Tento rok bude osudový: Leto 2015 môže podľa vedcov prekonať všetky očakávania!

Chorvátsky televízny meteorológ Zoltán Vakula takisto avizuje veľmi teplé leto, najmä v júli a v auguste. Ako uvádza nemecká stránka Vila-manuela.de, v júli a v auguste vystupujú teploty na pobreží Dalmácie bežne nad 30 stupňov Celzia, niekedy sa šplhajú až k 40. Priemerná teplota vody sa v týchto mesiacoch udržiava na príjemných 24 stupňov Celzia. Na Splite by júnové teploty podľa aktuálnych prognóz portálu Accuweather.com nemali prekročiť 27 stupňov Celzia a v tomto mesiaci okrem tretieho júnového týždňa, keď má byť jasno a slnečno, hrozia aj prehánky a búrky. Podobná meteorologická predpoveď sa týka aj Vodíc a Zadaru.

Začiatok leta v Splite
Zobraziť galériu (7)
Začiatok leta v Splite

Začiatok leta v Zadare
Zobraziť galériu (7)
Začiatok leta v Zadare

Začiatok leta vo Vodiciach
Zobraziť galériu (7)
Začiatok leta vo Vodiciach

„Toto leto bude v ostrom kontraste s minuloročným, ktoré bolo chladné a vlhké,“ uviedol meteorológ Tyler Roys pre portál Accuweather.com. Balkán podľa neho zaplaví vlna horúčav a sucha, korunovaná teplotami nad 32 stupňov Celzia.

Slovensko čaká extrémne búrlivé leto

Podľa rakúskeho portálu Zamg.ac.at začnú teploty stúpať najmä v júli a ako uvádza stránka Langfristwetter.com, nemeckí meteorológovia síce očakávajú teplú európsku letnú sezónu, avšak nie nadpriemernú. Podľa Accuweather.com sa výrazné horúčavy severozápadnej Európe vyhnú a zasiahnu najmä južnú a východnú Európu. V oblasti Poľska, Česka, Slovenska, Bieloruska a Ukrajiny hrozia v dôsledku vzdušných prúdov silné búrky. Typické leto si užijú len obyvatelia východného Španielska, južného Francúzska a Talianska. Portugalky a Španielky zo západu krajiny so sebou budú musieť ku kabelke nosiť aj dáždniky, pretože ich oblasť sa nevyhne výdatným dažďom a ochladeniu.

Tohtoročná vlna letných horúčav
Zobraziť galériu (7)
Tohtoročná vlna letných horúčav  (Zdroj: accuweather.com)

Slovensko sa na mape portálu Accuweather.com nachádza v oblasti, ktorú majú zasiahnuť veľmi silné výkyvy počasia. „Búrky by mohli byť také silné, že by ich mohli sprevádzať ničivé veterné smršte, krúpy a dokonca aj izolované tornáda,“ vysvetlil meteorológ Alan Reppert. Úsek strednej a severovýchodnej Európy bude podľa neho bičovaný búrkami a súčasne sužovaný nadpriemerným suchom.

Predpoveď počasia na najbližšie dni nájdete na Predpovede.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu