Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensko sa valí búrkové peklo: Česko zasiahlo v noci, v Nemecku zúrilo tornádo

V českom meste Karviná nebezpečne padali stromy Zobraziť galériu (4)
V českom meste Karviná nebezpečne padali stromy

PRAHA/BRATISLAVA – Územie Nemecka, Rakúska a Česka zasiahli v utorok večer a v noci nadnes prudké búrky, ktoré vo viacerých regiónoch napáchali škody a spôsobili problémy v doprave. Priniesli tiež obávané krupobitie, spôsobili zrážku vlakov, výpadky elektriny a na svedomí mali aj niekoľko popadaných stromov. Českí požiarnici museli dokonca evakuovať aj detské tábory! Meteorológovia upozorňujú, že búrková vlna dnes dorazí aj k nám.

Svoje tipy, fotografie a záujímavé postrehy v súvislosti s počasím nám posielajte na tipy@topky.sk.

15.20 Aktuálne už začali búrky lomcovať aj Slovenskom. V Bardejove vypadla elektrina a v okolí Popradu to vyzerá naozaj búrlivo. Búrku hlási SHMÚ aj na západe krajiny v okolí obce Kuchyňa a Bratislavy. Búrka však zúri aj v oblasti Hornej Nitry, Liptova, Horehronia a vo všetkých regiónoch východného Slovenska.

Česi boli kvôli počasiu nútení vyhlásiť kalamitný stav v okresoch Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná. Dôvodom boli poruchy na vedeniach spôsobené nočné búrkou, informovala regionálna hovorkyňa firmy ČEZ Šárka Beránková. Silný vietor strhol kmene stromov a konáre na trakčné vedenie a koľaje na železnici.

Pozor na infekčné ochorenia: Odborníci varujú, zvýšte hygienu!

„Ešte včera (v utorok) bojovali juhočeskí hasiči počas teplôt, ktoré presahovali 30 stupňov Celzia, s celou radou požiarov, v noci potom prišla prudká letná búrka, ktorá úplne zmenila charakter výjazdov,“ konštatovala hovorkyňa krajských hasičov Vendula Matějů.

Aktuálny postup frontu
Zobraziť galériu (4)
Aktuálny postup frontu

 

Ul. Janského v Novém Městě

Posted by Karviná - město, které žije on 7. červenec 2015

 

Ako uvádza portál Idnes.cz, v Olomouckom kraji narazil do spadnutého stromu na trati vlak. Našťastie, nikto z cestujúcich nebol zranený. Najhoršia situácia nastala v okrese Ústí nad Orlicí, kde museli hasiči evakuovať dva detské tábory kvôli popadaným stromom a poničenému elektrickému vedeniu. Okrem toho museli zasahovať aj pri požiari rodinného domu v Hodoníne po zásahu bleskom.

Rekordný počet bleskov

Meteorológovia v Českej republike zaznamenali v noci nadnes počas prudkých búrok vyše 51.000 úderov blesku. Podľa spravodajského portálu iDNES.cz, ktorý sa odvoláva na údaje Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), takýto počet zachytili meracie prístroje, napriek mimoriadnosti však zrejme nepredstavuje rekord.

Meteorológ Petr Pešice z Ústavu fyziky a atmosféry Akadémie vied ČR vysokú bleskovú aktivitu nepovažuje za „niečo úplne výnimočné“ a tvrdí, že takáto situácia nastáva „jeden-dvakrát za leto“. Dodal, že pred niekoľkými rokmi bolo zaznamenaných za jedinú noc asi 65.000 bleskov. Zo starších údajov podľa iDNES.cz vyplýva, že v júli v ČR obvykle zaznamenajú 130.000-150.000 úderov blesku.

V Poľsku búrka zabíjala

Prudké búrky nevynechali ani Poľsko, v oblasti Lodž dokonca pripravili jedného človeka o život, keď na auto, v ktorom sedel, spadol strom. Na viacerých miestach krajiny vietor vyvracal stromy, kolabovalo elektrické vedenie a ľudia hlásiili zdevastované strechy, uvádza portĺa Fakt.pl.

Miliónové škody

Nemecký denník Süddeutsche Zeitung informoval, že vlna búrkového počasia postupovala naprieč Nemeckom od juhozápadu na východ, pričom sa prehnala cez mnohé spolkové krajiny od Bádenska-Württemberska až po Brandenbursko a Berlín. V zasiahnutých oblastiach podľa neho nezaznamenali vážnejšie zranenia osôb, zatiaľ čo narušenie leteckej a železničnej dopravy bolo iba menšieho rozsahu.

Süddeutsche Zeitung na svojej internetovej stránke uvádza, že obec Framersheim v Porýní-Falcku postihlo tornádo, ktoré strhlo "60-100 striech" a podľa odhadu miestneho starostu tak spôsobilo škody vo výške osem až desať miliónov eur. Pohotovostné zložky v iných častí Nemecka museli zasahovať pri odstraňovaní vyvrátených stromov a čerpaní vody z pivníc. Podľa nemeckej meteorologickej služby DWD priniesli búrky prudké ochladenie, miestami až o viac ako desať stupňov Celzia.

This spectacular pic was taken at the Edersee , Germany 05.07.2015Source: Alexander Wagner

Posted by Meteo Europe on 7. červenec 2015

 

Prudké búrky si vyžiadali početné výjazdy hasičov aj v rakúskom Tirolsku a Salzbursku a v niektorých častiach krajiny Horné Rakúsko, uviedla tamojšia agentúra APA. Extrémne počasie v Tirolsku malo za následok výpadky v zásobovaní elektrinou, ktoré v nočných hodinách pocítilo približne 14 000 domácností. Popadané stromy tiež v Rakúsku zatarasili niektoré cesty a poškodili niekoľko vozidiel; podľa verejnoprávnej stanice ORF však v dôsledku búrok zrejme nikto neutrpel zranenia.

Quelle: Sandra Wilop in Halle Saale

Posted by wetter.com on 7. červenec 2015

 

Predpoveď na stredu

Počasie u nás ovplyvňuje studený front. Cez deň bude polooblačno až oblačno, na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky alebo búrky, niekde aj skrupobitím. Teploty 27 až 32 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 21 až 18 a najvyššie denné 29 až 32 stupňov Celzia. Na strednom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 20 až 15 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov Celzia. Na východnom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 20 až 16 a najvyššie denné 27 až 31 stupňov Celzia.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (4)

Výstraha tretieho stupňa

Slovensko aj dnes potrápia horúčavy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre južnú časť Slovenska výstrahu tretieho stupňa. V okresoch Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho a Prešovského kraja sa budú teploty pohybovať od 34 do 38 stupňov Celzia.

Pre Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj platí výstraha druhého stupňa, teploty by tam mali dosiahnuť 30 až 35 stupňov Celzia. Pre severné okresy Žilinského kraja vydali meteorológovia prvý výstražný stupeň s maximálnymi teplotami do 30 stupňov Celzia.

Horúci vzduch by však mali schladiť búrky, výstraha prvého stupňa platí pre celé územie. Miestami s nimi možno počítať od skorého rána až do večera.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (4)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu