Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Šialené búrky zasiahli Česko, idú k nám: FOTO Biele záveje ako v januári a prudké ochladenie

V Českom Krumlove to vyzeralo ako na Vianoce!
V Českom Krumlove to vyzeralo ako na Vianoce! (Zdroj: Facebook/Radka Vrzalová)

PRAHA - Naši západní susedia sa museli v polovici júna popasovať s rekordne nízkymi teplotami, ktoré podľa českých meteorológov na niektorých miestach poklesli z tropických hodnôt až o dvadsať stupňov!

Už od piatku Česi bojovali s prudkou zmenou počasia. Búrky zasiahli najprv okolie Prahy a v soboty ohrozovali takmer celé územie Českej republiky. Najviac však vystrájali zo soboty na nedeľu, keď niektoré územia krajiny zasypali aj snehom! Českí meteorológovia z Meteopress hlásili krupobitie, prívalové dažde, ale so zmenou ročného obdobia skutočne nikto nerátal! V Českom Krumlove a v Českých Budějoviciach to vyzeralo ako na začiatku marca. Mestá sa ocitli pod bielou prikrývkou a ľudia museli vytiahnuť lopaty na sneh!

Vystrašení Slováci zažili pekelnú noc: Začala vojna? Budil ich obrovský rachot!

 

 

 

 

Búrky sa valia aj na Slovensko

Aj slovenskí meteorológovia upozorňujú na ochladenie a búrky, ktoré dnes môžu zasiahnuť celé územie krajiny. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal do 22.00 h výstrahu 1. Stupňa a očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudí.

Dnes padali v okolí Gelnice krúpy s priemerom 5 cm. S veľkou pravdepodobnosťou ich vyprodukovala supercela. [MŠ]foto: Džarko Hamrak

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on 14. červen 2015

S búrkami môžu byť spojené aj krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých úhrny zrážok môžu dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetry rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu. Meteorológovia upozorňujú aj na možný výrazný, no prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch, stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc či podchodov a podjazdov.

Zažili ste vrtochy počasia na vlastnej koži? Zaujímavé fotografie a námety nám posielajte na tipy@topky.sk.

Viac o téme: SnehBúrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu