Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľké plány Bratislavy: Na Dunaji bazén, pod hradom vinič a most predpovie počasie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Pod Bratislavským hradom by sa ľudia mohli prechádzať pomedzi vinice, na Dunaji by sa okúpali v bazéne a osvetlenie na Moste SNP by im povedalo, aké bude počasie nasledujúci deň. Aj s takýmito nápadmi prišli architekti, umelci či študenti. V Bratislave tak chcú úradníkom ukázať, ako sa dá zlepšiť život v meste.

Odborná i laická verejnosť posielala svoje nápady v rámci projektu Mestské zásahy. "Sú otvorené ľuďom akejkoľvek profesie, ktorí majú záujem priniesť funkčné riešenia na zlepšenie Bratislavy. Naše mesto začína naozaj výrazne zaostávať za európskymi štandardmi snáď vo všetkých kategóriách," hovoria autori konceptu a iniciátori projektu, architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský.

A nápadov prišlo 95. Poslali ich architekti, umelci, dizajnéri, sochári, študenti, ale aj zástupca vedúceho samoobsluhy, fotograf či vysokoškolský učiteľ. V bývalých kúpeľoch Grössling napríklad navrhli vytvoriť akvaponickú farmu. "Je to druh ekosystému, trvalo udržateľného poľnohospodárstva, kde sa spolu pestuje zelenina a chovajú ryby," uviedla PR manažérka projektu Dorota Kráková. 

Po Berlíne či Kodani by tiež aj Bratislava mohla mať bazén na rieke, ktorý by na Dunaj umiestnili na pontón. Aj takýto ďalší návrh sa medzi nápadmi ocitol. "Cieľom je využiť blízkosť vody a nábrežia," podotkla Kráková. Pod hradom by zase iní chceli vysadiť vinič. Ten tam má jednak pripomínať históriu a jednak slúžiť ako funkčná mestská zeleň.

Most SNP by mal byť zase podľa ďalšieho z návrhov osvetlený podľa počasia. Modrá by signalizovala zrážky, zelená hmlu, žltá slnečné počasie a červená, že bude ďalší deň veterno. Osvetliť architekti navrhli aj televíznu vežu Kamzík. Práve tú totiž návštevníci ako prvú uvidia, keď do mesta prichádzajú, podotýka Kráková.

Zo Zámockej ulice by sa zase podľa ďalšieho z nápadov mala stať umelecká ulička. Autori hovoria o pešej zóne s kaviarničkami a malými obchodníkmi, kde by bolo viac miesta pre ľudí a menej pre autá. Chrániče stromov, ktoré by vytvorili ochranu pred psami alebo mechanickým poškodením kmeňa, na Židovskej ulici oddychové plató či web pre transparentné posudzovanie stavebných zámerov – aj to napadlo odbornú a laickú verejnosť. Jeden z autorov tiež navrhuje vynoviť papuče, ktoré dáva polícia zle parkujúcim autám a ďalší vytvoriť na cudzineckej polícii dvojjazyčnú tabuľu.

Projekt Mestské zásahy chce motivovať k zmene a jeho autori veria, že aktivita zarezonuje u kompetentných a časť návrhov uvedú do života. Pomôcť presadiť tieto zlepšenia môžu aj potenciálni partneri a firmy, ktorým záleží na tom, ako Bratislava vyzerá, vyzývajú. Návrhy budú od 24. apríla prezentované aj v bratislavskej Starej tržnici a výstava potrvá do 31. mája. Projekt vznikol v roku 2008 a rozšíril sa už do ďalších 13 miest, a to vrátane Českej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu