Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

TOP 10 megalomanských sovietskych stavieb, ktoré ešte stoja: Nechýba ani Slovensko

Tento palác, našťastie, Sovieti nikdy nepostavili, no bol by rozhodne čerešničkou na torte. Zobraziť galériu (7)
Tento palác, našťastie, Sovieti nikdy nepostavili, no bol by rozhodne čerešničkou na torte. (Zdroj: Ilya Ilusenko at wikipedia.org)

BRATISLAVA - Socializmus bol veľkou kapitolou v dejinách Európy, pozostatky tejto éry vídame dodnes, a to najmä vďaka nezabudnuteľnej architektúre. Aj Slovensko zasiahla vlna megalomanských stavieb, ktoré mali pripomínať silu Sovietskeho zväzu, mnohé z takýchto pripomienok však pretrvali dodnes. Pozrite si 10 stavieb, ktoré vás doslova vrátia v čase!

Spomenik revolucije naroda Moslavine - takto sa volá pamätník, ktorý v roku 1967 postavil Dušan Džamonja. Venoval ho obyvateľom Moslaviny, ktorí museli čeliť nepriazni osudu počas druhej svetovej vojny. Pomník sa nachádza mestečku Podgarić v Chorvátsku, treba uznať, že je rozhodne originálny.

TOP 10 megalomanských sovietskych
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Plamen at sr.wikipedia)

Kedysi to bolo gruzínske ministerstvo dopravy v hlavnom meste Tbilisi, dnes v tejto budove sídli Gruzínska národná banka. Nový náter sovietskej "skladačke" prospel, no komunistický nádych jej určite neodobral.

TOP 10 megalomanských sovietskych
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: bankofgeorgia.ge)

Aj v Bulharskom centrálnom parku uprostred hôr majú nemalú pripomienku komunistickej strany. Obrovský lietajúci tanier s vežičkou, ktorú ešte stále "skrášľuje" červená hviezda, sa nachádza v Buzludzhe, kde sa v roku 1868 odohral finálny súboj medzi bulharskými rebelmi a vojskami Osmanskej ríše. 

TOP 10 megalomanských sovietskych
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Romel at wikipedia.org)

Hotel Forum máme aj v Bratislave, no jeden sa nachádza aj v Krakowe. Aj keď ani ten slovenský nie je práve najmodernejší, pri pohľade na jeho poľskú verziu vám padne sánka. Otrasný betónový kolos pre 600 hostí začali stavať až v roku 1978, dokončili ho v 1989. V tom čase jedna z najmodernejších budov v Krakowe však z pochopiteľných príčin výrazne stratila na hodnote. Dnes slúži hotel ako najväčší poľský billboard, a to aj kvôli problémom so zatápaním suterénu neďalekou Vislou.

Ilindem alebo aj Makedonium stojí v Kruševe, a to od 1974 ako pripomienka 30. výročia druhého zasadnutia protifašistického zhromaždenia národného oslobodenia Macedónska a 71. výročia povstania v Ilindene. Celý komplex sa skladá z náhornej plošiny s radom sôch, ktorému sa hovorí "Prelomenie reťazca". Symbolizujú slobodu a víťazstvá v oslobodzovacích vojnách. Je tam tiež krypta s vyrezanými menami a dôležitými udalosťami. Posledným segmentom je amfiteáter zdobený farebnými mozaikami.

V bulharskom Šumene, ktorého históriu možno opísať ako plnú bojov, môže turista nájsť všeličo. Miešajú sa tam viaceré kultúry, rímska, byzantský aj bulharská, samozrejme. Kedysi sa mesto volalo aj Kolarovgrad na počesť bulharského komunistu Vasiľa Kolarovova, tieto kamenné sochy tak k vzácnym kultúrnym dedičstvám pridávajú aj kúsok novodobej histórie. 

TOP 10 megalomanských sovietskych
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: panoramio.com)

Ruské národné vedecké centrum robotiky a technickej kybernetiky podľa magazínu Business Insider vyzerá ako sídlo uctievačov Satana. Oni sa však podľa tejto fotografie z ich oficiálnej stránky skôr považujú za tých dobrých.

Russian State Scientific Center
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Russian State Scientific Center for Robotics and Technical Cybernetics)

Táto stavba má symbolizovať svetlo a tmu, a opäť ju má na svedomí socialistický architekt Dušan Džamonja. Pamätník v Mrakovici má byť pre Srbov aj obyvateľov Bosny a Hercegoviny. V roku 1942 v tejto oblasti bojovalo asi 2500 juhoslovanských partizánskych bojovníkov, v tomto období bolo tiež 68 500 väčšinou srbských civilistov zabitých alebo deportovaných do koncentračných táborov.

 

Monumento a Mrakovica. Bosnia y Herzegovina

Fotka zveřejněná uživatelem Miguel Ramon (@miguelra25),

Tento hotel ešte funguje, dokonca drží trend s módou. Kyjevský hotel Salute má svoje stabilné tri hviezdičky, hoci ho postavili ešte v roku 1984. Zo svojej netradičnej vizáže urobili majitelia hotela najväčšiu výhodu oproti konkurencií. Na oficiálnych stránkach hlásia: "Vďaka neobvyklému architektonickému poňatiu sa budova hotela stala jednou z najneobvyklejších stavieb minulej éry." Čo dodať, skutočne je to neobvyklá stavba, aj na socialistické pomery.

No a zlatým klincom programu je budova Slovenského rozhlasu, ktorú si všimol aj americký Business Insider. Jedna z dominánt Bratislavy, obrátená pyramída, bola dostavená až v roku 1983, aj keď plánmi Štefana Svetka, Štefana Ďurkoviča a Barnabáša Kisslinga sa kompetentní zaoberali už v roku 1967. Jedno sa tejto "kráske" nedá uprieť, je nositeľkou titulu Stavba storočia na Slovensku v kategórii Spoločenské stavby.

TOP 10 megalomanských sovietskych
Zobraziť galériu (7)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu