Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Slovensko sa valí ďalší veľký štrajk, búria sa poštári: Toto je ich desať požiadaviek!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ďalšia nespokojná skupina zamestnancov plánuje celoslovenský štrajk, tentokrát ide o poštárov. V sobotu o 14-tej hodine chcú na Námestí Slobody v Bratislave predstaviť svoje požiadavky. Tento štrajk však nie je organizovaný odborovými zväzmi, ktoré sa od tejto aktivity rázne dištancujú. Niet sa čo diviť, poštári sú nespokojní aj s ich prácou.

Podľa sociálnych sietí by sa štrajku mali zúčastniť poštári a poštárky z celého Slovenska, už teraz je jasné, že okrem Bratislavčanov príde najmenej jeden autobus z Banskej Bystrice, Zvolena a okolia. Kým niektorí otvorene hovoria o tom, že štrajk nemá zmysel a radšej zmenia zamestnanie, iní chcú ukázať celému Slovensku, že pracujú v hrozných podmienkach a chcú zmenu.

„Odborové zväzy sa dištancujú od tejto aktivity určitých ľudí, skrývajúcich sa pod pláštikom anonymity, snažiacich sa vyvolať medzi zamestnancami Slovenskej pošty, a.s. nepokoje a chaos,“ odkázal tajomník Odborového zväzu pôšt a logistiky Peter Zaťko. Je to pochopiteľné vzhľadom na fakt, že nespokojní poštári vo svojich požiadavkách uvádzajú aj mená predsedov tohto zväzu, ktorých už viac vo funkciách nechcú.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Predsedníčka Žofia Lehotská, ako aj prvý podpredseda Rudolf Posch by podľa poštárov, ktorí sa v sobotu zúčastnia štrajku, mali byť okamžite odvolaní zo svojich funkcií. Odborový zväz pôšt a logistiky sa však bráni: „Situácia a sociálny dialóg na Slovenskej pošte je zabezpečený a korektný. Odborové organizácie priebežne riešia so zamestnávateľom všetky pripomienky, s ktorými sa na nich zamestnanci obracajú.“

Peter Zaťko na fakt, že si o štrajku potichu šepkajú na poštách po celom Slovensku, reaguje chápavo: „Podmienky našich zamestnancov nie sú jednoduché, oceňujeme však, že dohodou sociálnych partnerov sa ešte v roku 2012 zastavilo hromadné prepúšťanie, a tiež sa dokázalo zabezpečiť zvýšenie priemernej mzdy za posledné 3 roky o takmer 10 percent, a to aj súčasne dosahovaním pozitívneho hospodárskeho výsledku.“

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

O platoch sa však hovorí aj zo strany poštárov na sociálnej sieti. „Zvýšiť hrubé mzdy a nakoniec dostať v čistom o desiatky eur menej, to je také poštárske...“ napísala poštárka zo stredného Slovenska. Samotní nespokojní poštári očakávajú v sobotu vysokú účasť, uvidíme, koľko z ich požiadaviek sa im podarí presadiť.

POŽIADAVKY

1. Mzdové ohodnotenie radovým zamestnancom na úroveň celoštátneho priemeru, teda 800 eur v čistom a zníženie platov vrcholového manažmentu, na úkor ktorého sú vyplácané malé mzdy radovým zamestnancom.

2. Zredukovanie niektorých umelo vytvorených a zbytočných funkcií.

3. Okamžite zrušiť nastavovanie pôšt podľa súčasnej legislatívy a začať nastavovať podľa skutočného stavu a na každej pošte zvlášť, priamo so zamestnancami, ktorí danú prácu ovládajú a fyzicky vykonávajú. 

4. Okamžite zrušiť nastavovanie rajónov bez merania ich skutočnej dĺžky, teda nie merať autom. Nastavenie musí prihliadať aj na ročné obdobie. 

5. Zaplatiť každé zastupovanie, práce za sobotu a nedeľu v nákupných centrách a súčasne zrušiť ich nahrádzanie náhradným voľnom. 

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

6. 20% prémie za splnenie predaja produktov jednotlivcom na 100%. Prémie budú odstupňované podľa dosiahnutých výsledkov tak, že pri plnení predaja produktov na 70% bude prémia 18%.

7. Zrušiť odpisy energií v pracovnej dobe, je to proti bezpečnostným predpisom a nezvládnuteľné. Zmluvy na odpisy musia byť jasné a zrozumiteľné s presne stanovenou odmenou za vykonané činnosti a tieto odmeny a platbu vykonávať zvlášť. 

8. Zrušenie dvojitých funkcií, navzájom nezlučiteľných: vedúci pošty - predseda OZ. Predseda OZ musí byť zvolený zástupcami zamestnancov.

9. S okamžitou platnosťou odvolať riaditeľku Zuzanu Mokrášovú pre jej neschopnosť. Chaos na poštách a celej Slovenskej pošty je výsledok jej práce.

10. Nové voľby do Odborov a odvolať p. Lehotskú, p. Bábikovú a p. Poscha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu